Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,3 pct pod 1000 bodů

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesaly, index PX proti minulému pátku přišel o 1,3 procenta a klesl na 999,7 bodu. Nejvíc posílily opět akcie sázkové společnosti Fortuna, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry pojišťovací skupiny VIG. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu index stoupl o více než dvě procenta.

\"Finanční trhy i na začátku září svírala obava ze zpomalení globální ekonomiky. Na konci týdne pro finanční trhy v Evropě a Americe mohla mít příznivý dopad skutečnost, že ve čtvrtek a v pátek zůstaly čínské trhy uzavřeny kvůli oslavě konce druhé světové války, přitom předchozí dva týdny globální výprodeje táhl propad čínských akcií. Akciové indexy v západní Evropě a USA končily týden se ztrátou kolem dvou až tří procent,\" uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Hvězdou právě skončeného týdne se stala Fortuna. Týdenní seanci zakončila silnější o 13,8 procenta na 70 Kč, a částečně tak umazala propad minulých týdnů. K růstu mohla pomoci zpráva o zmírnění daně ze sázek pro příští rok. Na opačném konci se umístila VIG s poklesem o 5,4 procenta na 750 Kč a O2 CR, která ztratila 4,8 procenta na 216,2 Kč.

Finanční trhy budou do příštího týdne vstupovat ve světle hned několika rizik. Slabší než očekávaná data o zaměstnanosti v USA v pátek sice na jednu stranu mohla přesvědčit část investorů, že americká centrální banka Fed v polovině září nepřistoupí ke zvýšení sazeb, na druhou stranu ale zůstávají spekulace o zpomalování americké ekonomiky. Pokles mohou obnovit akciové trhy v Číně, které byly kvůli výročí konce války ve čtvrtek a v pátek uzavřeny. \"Jsme tak názoru, že riziko pokračující korekce na trzích je relativně vysoké, a na příští týden máme spíše negativní výhled,\" dodal Ryska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK