Akcie v USA klesají, nové údaje zvýšily nejistotu kolem sazeb

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a hlavní indexy ztrácely více než jedno procento. Dnešní nejednoznačné údaje z tamního trhu práce nezmírnily nejistotu investorů ohledně načasování prvního zvýšení úrokových sazeb z nynějších minim. Na Wall Street navíc před třídenním volnem převládla opatrnost a obchodníci ruší dosavadní pozice.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 1,55 procenta na zhruba 16.122 bodů. Širší index S&P 500 se pohyboval kolem 1924 bodů se ztrátou 1,4 procenta, index trhu Nasdaq odepisoval 0,85 procenta na 4693 bodů.

Americká ekonomika v srpnu zpomalila tempo vytváření nových pracovních míst na 173.000 příležitostí, což bylo nejméně za pět měsíců. Míra nezaměstnanosti ale klesla na nové více než sedmileté minimum 5,1 procenta a zrychlil se růst mezd.

\"Touto zprávou, ve které nižší nárůst míst kompenzovaly jiné faktory, se (americká centrální banka) Fed ocitl v nepříjemné nejistotě ohledně zářijového zvýšení sazeb,\" řekl agentuře Reuters hlavní ekonomický poradce německé pojišťovny Allianz Mohamed El-Erian.

Měnový výbor Fedu zasedá 16. a 17. září a trhy ještě donedávna předpokládaly, že právě na tomto zasedání se rozhodne o prvním zvýšení úroků po téměř deseti letech. To ale v minulých týdnech zpochybnily otřesy na finančních trzích a další signály zpomalování čínské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK