Americké akcie oslabily kvůli nejistotě kolem úroků

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. září (ČTK) - Americké akcie během dnešního obchodování výrazně oslabily. Údaje o srpnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech totiž nezmírnily nejistotu investorů ohledně termínu zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed).

Dow Jonesův index klesl o 1,66 procenta na 16.102,38 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 1,53 procenta a uzavřel na 1921,22 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ztrátou 1,05 procenta na 4683,92 bodu.

Za celý týden ztratil Dow Jonesův index 3,2 procenta. S&P 500 klesl o 3,4 procenta a Nasdaq o tři procenta.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v srpnu zpomalila tempo vytváření nových pracovních míst na 173.000 příležitostí, což bylo nejméně za pět měsíců. Míra nezaměstnanosti ale klesla na nové více než sedmileté minimum 5,1 procenta a zrychlil se růst mezd.

\"Touto zprávou, ve které nižší nárůst míst kompenzovaly jiné faktory, se Fed ocitl v nepříjemné nejistotě ohledně zářijového zvýšení sazeb,\" řekl agentuře Reuters hlavní ekonomický poradce německé pojišťovny Allianz Mohamed El-Erian.

Měnový výbor Fedu zasedá 16. a 17. září a finanční trhy ještě donedávna předpokládaly, že právě na tomto zasedání se rozhodne o prvním zvýšení úroků po téměř deseti letech. To ale v minulých týdnech zpochybnily otřesy na finančních trzích a další signály zpomalování čínské ekonomiky.

Kvůli nejistotě ohledně úrokových sazeb oslabil rovněž americký dolar. Euro vůči dolaru stouplo zhruba o čtvrt procenta na 1,1150 USD. Ve čtvrtek se jednotná evropská měna propadla až na dvoutýdenní minimum 1,1108 USD poté, co šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi signalizoval možnost rozšíření nákupu dluhopisů.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK