Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny je nejnižší za sedm měsíců

07.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. září (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny v září klesla více, než se čekalo, a je nejnižší za sedm měsíců. Může za to zpomalení v Číně, které ovlivňuje očekávání budoucího vývoje, zvláště v Německu. Vyplývá to z průzkumu společnost Sentix.

Index důvěry investorů a analytiků v září klesl na 13,6 bodu ze srpnových 18,4 bodu. Zářijový údaj je nejnižší od února a zaostal za očekáváním analytiků, kteří čekali snížení indexu jen na 16,1 bodu.

\"Zatímco vnímání současné situace zůstává stabilní, ekonomické očekávání prudce ochladlo,\" uvedl Sentix v prohlášení. \"Investoři nyní vidí zpomalení v Číně, stejně jako na jiných rozvíjejících se trzích, jako značnou zátěž pro ekonomiku eurozóny, která již nemůže být kompenzována dobrým vývojem domácí ekonomiky eurozóny nebo ve Spojených státech,\" dodal Sentix.

Dílčí index očekávání na příštích šest měsíců klesl o 9,2 bodu na 12,3 bodu, nejníže od prosince 2014.

Index pro německou ekonomiku se snížil na 20,6 bodu z 25,7 bodu. Dílčí index očekávání pro německou ekonomiku se propadl až na 4,4 bodu. \"Tady se očekávání dostalo již velmi blízko k nule, což znamená, že jen malá většina sází na zvyšování ekonomické dynamiky v příštích šesti měsících,\" dodal Sentix.

Tempo růstu eurozóny ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu mírně zpomalilo. Hrubý domácí produkt zemí platících eurem se zvýšil o 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v předešlém kvartálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK