Obchodníci začnou používat registrační pokladny

25.02.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Pokud bude schválen zákon o registračních pokladnách, musí od roku 2007 všichni podnikatelé a živnostníci používat registrační pokladny s tzv. fiskální pamětí, která umí sledovat všechny tržby a placené daně.

Hlavně menších podnikatelů se dotkne zákon o registračních pokladnách (pokud bude schválen), který všem obchodníkům a restauratérům přikazuje od roku 2007 používat registrační pokladny s tzv. fiskální pamětí. V případě nedodržení této povinnosti jim hrozí pokuta od finančního úřadu ve výši až půl milionu korun. "Zákon povede k omezení šedé ekonomiky a bude pro podnikatele spravedlivější. Proč by měli ti poctiví být v nevýhodě," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka.


Výhody registračních pokladen

Mezi hlavní výhody používání registračních pokladen s fiskální pamětí rozhodně patří vytvoření férového podnikatelského prostředí. "Registrační pokladny pomohou omezit daňové úniky, ale hlavně vytvoří spravedlivější prostředí pro podnikatele," slibuje ministr financí Bohuslav Sobotka.


Názory drobných podnikatelů

Malým živnostníkům se tyto změny nelíbí. Především se bojí velkých výdajů a tak registrační pokladny nechtějí. Cena této pokladny se totiž pohybuje od deseti tisíc korun výše. Pokud však podnikatel registrační pokladnu již má, dokoupení fiskální paměti ho pak bude stát jen cca tisíc korun. Někteří podnikatelé otevřeně prohlašují, že toto opatření je jen přinutí vymýšlet různé kličky, jak ten zákon obejít. Většina podnikatelů si myslí, že by se stát měl raději zaměřit na kontrolu stánkařů a obchodníků v tržnicích, kde podle nich dochází k daňovým únikům. "Registrační pokladny dnes již většina firem či živnostníků, co přijímají hotovost, vlastní. Ale fiskální paměť je zbytečná, drahá a náročná na obsluhu pro podnikatele i pro finanční úřad," říká šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek.


ODS je proti

Politici z opoziční ODS prohlašují, že pokud budou ve volbách zvoleni, tak registrační pokladny zruší. Vlastimil Tlustý z ODS uvedl, že zrušení pokladen bude po nástupu do vlády jedním z prvních kroků. Bohuslav Sobotka se však snaží podnikatele motivovat. "Pro ty, kdo si včas pořídí registrační pokladny, připravíme daňové zvýhodnění," slibuje Sobotka.

 

Zdroj: Zákon o registračních pokladnách, Ministerstvo financí

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY