V žebříčku 500 největších firem regionu zůstalo 79 českých firem

08.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - V žebříčku 500 největších firem ve střední a jihovýchodní Evropě podle výše tržeb se ve fiskálním roce 2014, který skončil v březnu 2015, umístilo 79 českých firem stejně jako o rok dříve. Nejlepším českým zástupcem se stal popáté v řadě výrobce automobilů Škoda Auto, který v celkovém žebříčku obsadil třetí místo. První místo patří polské PKN Orlen, druhá je maďarská ropná firma MOL. Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který dnes podeváté zveřejnila společnost Deloitte.

Za společností Škoda Auto se umístil elektrárenský podnik ČEZ (celkově 8. místo) a skupina Agrofert (celkově 12. místo). Do první dvacítky firem s nejvyššími tržbami se vešla ještě elektrárenská a plynárenská společnost RWE Supply & Trading CZ (celkově 15. pozice).

České firmy si v žebříčku top 500 středoevropských firem drží stabilní zastoupení a nadále potvrzují svoji konkurenceschopnost. Díky úspoře nákladů a zvýšení efektivity dokázaly i při nižších tržbách dosáhnout velmi dobrých výsledků,\" uvedl vedoucí partner společnosti Deloitte v ČR Josef Kotrba. Výraznější oslabení v důsledku ekonomické nestability zaznamenaly společnosti z Ukrajiny, jejichž zastoupení v žebříčku meziročně kleslo z 53 na 32.

Nejvíce si v žebříčku oproti loňskému roku polepšily rumunský maloobchodní řetězec Auchan, slovenský provozovatel přenosové soustavy SEPS a chorvatský operátor distribuční soustavy HEP - Operator. Z českých zástupců se v žebříčku největšími skokany roku stal importér automobilů Porsche ČR, dovozce tabákových výrobků a kuřáckých potřeb GECO a stavební firma Eurovia CS.

Z pohledu jednotlivých odvětví se dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. Komerční banka v celkovém žebříčku mezi bankami obsadila čtvrté místo, Česká spořitelna páté místo, ČSOB sedmé místo a UniCredit Bank desáté místo. Mezi pojišťovnami skončila v první desítce Česká pojišťovna (3. místo) a Kooperativa (5. místo). V odvětví výroby vede automobilka Škoda Auto, páté místo patří skupině Agrofert a deváté místo automobilce Hyundai Motor Manufacturing Czech. V žebříčku stavebních firem se na třetím místě umístil Metrostav a na šesté pozici Eurovia CS.

Přední místa regionálního žebříčku patří tradičně společnostem ze sektoru energetika a zdroje a výrobního sektoru. Největší zastoupení v žebříčku tvoří firmy ze spotřebitelského průmyslu a dopravy (nárůst ze 174 na 178), následují firmy ze sektoru energetika a zdroje (mírný pokles ze 146 na 138) a odvětví výroby (nárůst ze 113 na 124).

Nejvíce v žebříčku dominují společnosti z Polska (170), následují zástupci z České republiky (79), Maďarska (66), Rumunska (46), Slovenska (33) a Ukrajiny (32).

Žebříček 500 nejlepších společností CE TOP 500 je sestaven podle konsolidovaných výnosů společností za fiskální rok 2014 z 18 zemí střední a jihovýchodní Evropy.

CE TOP 500 - přehled 20 největších společností seřazených podle tržeb:

Pořadí Název společnosti Země 1. PKN Orlen Polsko 2. MOL Maďarsko 3. Škoda Auto ČR 4. Jeromino Martins Polska Polsko 5 PGNiG Polsko 6. Metinvest Ukrajina 7. AUDI Hungaria Motor Maďarsko 8. ČEZ ČR 9. Lotos Polsko 10. PGE Polsko

zdroj: Deloitte

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK