Nejvýkonnější ekonomika je ve Švýcarsku

14.09.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Švýcarsko opět kraluje žebříčku nejvýkonnějších ekonomik, který pravidelně sestavuje Světové ekonomické fórum. V první desítce najdeme pětici členských zemí EU (Finsko, Německo, Nizozemí, Velkou Británii a Švédsko). Česku patří 37. místo.

V publikaci "The Global Competitiveness Report 2014-2015" bylo hodnoceno celkem 144 zemí světa ve 12 pilířích konkurenceschopnosti. Těmito pilíři jsou instituce, infrastruktura, makroekonomická stabilita, zdravotnictví, školství, efektivita vnitřního trhu, trh práce, finanční trhy, technologická připravenost, velikost trhu, sofistikovanost podnikání, inovace. Výsledný index se pohybuje od 1 do 7, čím vyšší, tím lepší hodnocení dané země.

Když se daří podnikání, kvalita života stoupá

Hybnou silou konkurenceschopnosti je produktivita, inovace a efektivita. Pro zvyšování konkurenceschopnosti je klíčová podpora podnikání a největším aktivem firem jsou vzdělaní a výkonní zaměstnanci. Konkurenceschopnost každé země tedy závisí na mnoha faktorech, zejména však na myšlenkách, podnikavosti, vzdělanosti a pracovitosti lidí. V zemích s prosperující ekonomikou, kde se daří podnikání, je současně i nejvyšší životní úroveň občanů.

Hodnocení Česka v jednotlivých pilířích

V přiložené tabulce máme uvedeno dílčí hodnocení Česka v jednotlivých pilířích. Nejlepší hodnocení má Česko ve vzdělávání, sofistikovanosti podnikání a technologické připravenosti. Nejhorší hodnocení je v kvalitě státních institucí. Pro rozvoj konkurenceschopnosti je důležité snižovat byrokracii, regulaci, korupci a zvyšovat transparentnost a důvěryhodnost jednotlivých institucí.

Pořadí Česka v hodnocení v jednotlivých pilířích

Pilíře Competitiveness Report 2014-2015

Instituce

76

Infrastruktura

41

Makroekonomická stabilita

40

Zdravotnictví

37

Vzdělávání

35

Efektivita vnitřního trhu

50

Trh práce

62

Finanční trh

44

Technologická připravenost

36

Velikost trhu

42

Sofistikovanost podnikání

35

Inovace

39

Které země najdeme na špici?

Nejlepší hodnocení má těchto deset zemí: Švýcarsko, Singapur, USA, Finsko, Německo, Japonsko, Hongkong, Nizozemí, Velká Británie a Švédsko. Švýcarsku patří dlouhodobě první místo. Nejhorší hodnocení má těchto osm zemí: Guinea, Čad, Jemen, Mauritánie, Angolo, Burundi, Sierra Leone a Haiti. Horší hodnocení než Česko z členských zemí EU a OECD má Litva (41. místo), Lotyšsko (42. místo), Turecko (45. místo), Malta (47. místo), Itálie (49. místo), Bulharsko (54. místo), Kypr (58. místo), Rumunsko (59. místo), Maďarsko (60. místo), Mexiko (61. místo), Slovinsko (70. místo), Slovensko (75. místo), Chorvatsko (77. místo) a Řecko (81. místo).

Proč Švýcarsko?

Švýcarsko kraluje většině renomovaným žebříčkům hodnotící úroveň ekonomiky, kvalitu života, podnikatelské prostředí nebo svobodu. Ve Švýcarsku je nejvyšší průměrná čistá mzda na světě. Současně se mohou občané těšit z překrásného životního prostředí a skvěle fungující veřejné správy. Švýcarská ekonomika funguje jako proslavené švýcarské hodiny, z čehož samozřejmě profitují i občané.

Nejkonkurenceschopnější ekonomiky světa

(Global Competitiveness Index 2014-2015)

Pořadí Země Pořadí Země

1

Švýcarsko

11

Norsko

2

Singapur

12

Spojené Arabské Emiráty

3

USA

13

Dánsko

4

Finsko

14

Taiwan

5

Německo

15

Kanada

6

Japonsko

16

Katar

7

Hongkong

17

Nový Zéland

8

Nizozemí

18

Belgie

9

Velká Británie

19

Lucembursko

10

Švédsko

20

Malajsie

Pramen: World Economic Forum: The Global Competitiveness Report 2014-2015

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU