Analytici:Nižší inflace utvrdí podle ČNB v pokračování intervencí

09.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Pokles meziroční inflace v srpnu na 0,3 procenta podle analytiků oslovených ČTK utvrdí centrální banku v pokračování režimu devizových intervencí nejméně do poloviny roku 2016. Zároveň ale ekonomové uvedli, že pokles cen je způsoben především pohonnými hmotami, a proto nebude muset ČNB nijak zásadně svou měnovou politiku měnit. Inflace by měla zůstat nízká i v dalších měsících, odhadují analytici.

\"Inflace je nyní 0,4 procentního bodu pod prognózou ČNB a centrální banku data jistě utvrdí v názoru, že je třeba držet kurzový závazek v platnosti alespoň do druhé poloviny roku 2016,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Zároveň uvedl, že pokles cen ropy sám o sobě není faktorem, jenž by měl přímo ovlivňovat měnovou politiku.

\"Velmi nízká inflace podporou pro centrální bankéře v otázce kurzového závazku. Česká národní banka má teď v podobě inflace opět silný argument pro zachování koruny nad hladinou 27 Kč/EUR,\" uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. S velmi nízkou inflací je podle něj navíc nutné počítat i v dalších měsících letošního roku a ani v roce 2016 nebude meziroční růst cen nijak ohromující.

\"Inflace v české ekonomice v podstatě není a hned tak ani nebude. Předpokládáme, že v nadcházejících měsících se růst cen ještě dále zpomalí a přiblíží se těsně k nule,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. \"Aktuální mezera mezi prognózou centrální banky a skutečností se rozšířila na čtyři desetiny procentního bodu. Vzhledem k tomu, že jde na vrub cenám nafty a benzínu, nepředpokládáme, že by centrální banka musela na tento vývoj dramaticky reagovat,\" uvedl.

Vývoj cen pohonných hmot má přitom na svědomí pokles cen ropy na světových trzích, daný z podstatné části ekonomickým zpomalením Číny, upozornil hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. \"Tempo inflace se tedy opět vzdaluje inflačnímu cíli České národní banky ve výši dvou procent. ČNB proto neopustí svůj intervenční režim, naopak bude častěji argumentovat v tom smyslu, že stoupá pravděpodobnost jeho opuštění nejdříve až v roce 2017,\" uvedl.

Vzhledem k tomu, že se propad světových cen ropy promítl do cen pohonných hmot v tuzemsku zatím jen z malé části, je třeba podle analytika UniCredit Bank PAtrika Rožumberského v následujícím měsíci až dvou počítat s tím, že tento vliv bude inflaci významně brzdit. \"K tomuto faktoru se navíc od října přidá avizované zlevnění plynu pro domácnosti,\" upozornil.

I podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové v dalších měsících inflace pravděpodobně zůstane velmi nízká a průměrný celoroční růst dosáhne maximálně 0,5 procenta. \"Při slušném růstu mezd se otevře další prostor pro spotřebu domácností,\" uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK