Ceny ropy klesají, ztráty ale pomohl zmírnit růst akciových trhů

09.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesají, vliv má přetrvávající přetlak nabídky této strategické suroviny. Ztráty ale pomohlo zmírnit oživení akciových trhů, které bylo patrné hlavně v Asii a později v Evropě. Americké akcie zpočátku také zpevňovaly, zisky ale citelně omezily.

Cena termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent s dodáním v říjnu se krátce před 17:00 SELČ pohybovala kolem 48,90 USD za barel, což byl pokles o 1,3 procenta. O den dříve o zhruba čtyři procenta vzrostla. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,4 procenta na 45,30 USD za barel.

Podle analytika společnosti PVM Tamase Vargy dnes ceny před hlubším propadem uchránil růst akcií na světových trzích. Například japonské akcie vykázaly nejprudší růst za téměř sedm let. Tamní premiér totiž naznačil novou podporu ekonomice. Čínské akcie navázaly na úterní oživení a v růstu pokračovaly také akciové trhy v Evropě.

Ceny ropy se od loňského června snížily o téměř 60 procent, hlavně kvůli převisu nabídky nad poptávkou. V posledních týdnech procházejí značnými výkyvy v důsledku obav ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky. Těžba v Saúdské Arábii sice v srpnu klesla o 100.000 barelů denně, kartel OPEC ale dál těží téměř rekordní objemy ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 48,90 49,52 New York - Nymex WTI říjen 45,29 45,94

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK