Zisk Lloyd\'s of London v pololetí klesl o 28 procent

10.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. září (ČTK) - Britský pojišťovací trh Lloyd\'s of London vytvořil za pololetí zisk před zdaněním 1,19 miliardy liber (44,4 miliardy Kč), což je pokles o 28 procent. Může za to hlavně silná konkurence, která tlačí na ceny. Pojišťovací a zajišťovací trh přilákal v posledních letech nové hráče díky vysoké návratnosti ve srovnání s dalšími trhy.

\"V tuto chvíli jsme kvůli atraktivní návratnosti v silně konkurenčním prostředí,\" řekla agentuře Reuters generální ředitelka Inga Bealeová. To současně znamená vyšší tlak na ceny.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítkem ziskovosti pojišťoven, se v pololetí zvýšil na 89,5 procenta z loňských 87,4 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

Hrubé předepsané pojistné se zvýšilo o sedm procent na 15,5 miliardy liber. Návratnost investic ale o více než polovinu klesla, a to na 0,6 procenta.

Lloyd\'s of London tvoří 96 pojišťovacích syndikátů, což jsou v podstatě menší pojišťovny operující v rámci jednoho trhu. Hospodářský výsledek Lloyd\'s of London je pak souhrnem zisků či ztrát těchto syndikátů. Lloyd\'s of London slouží hlavně k pokrytí specifických rizik v rámci podnikové sféry. Běžné pojistné produkty pro masový trh nenabízí.

Služby trhu Lloyd\'s of London využívají klienti ve více než 200 zemích světa. Vlastní kanceláře má Lloyd\'s ve zhruba třicítce států. Nově se skupina snaží proniknout na trhy rozvíjejících se zemí a letos otevřela kanceláře v Dubaji a Číně a plánuje otevřít kanceláře v Malajsii. Počátky seskupení sahají do roku 1689, kdy tehdejší Lloyd\'s Coffee House nabízel služby hlavně majitelům lodí a dalším obchodníkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK