Co týden dal? Číňané zvyšují spotřebu českého piva

11.09.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Export českého piva do Číny se loni meziročně zvedl skoro na dvojnásobek z předloňských 12.688 hektolitrů na 22.688 hektolitrů. Z Česka se loni vyvezlo celkem 3,65 milionu hektolitrů piva, do Číny tak putuje zhruba 0,62 procenta exportovaného objemu.

Posledních 7 dní ve světě

Prodej aut v Číně by letos mohl zaznamenat první celoroční pokles v tomto století. Uvedl to náměstek generálního tajemníka Čínského sdružení výrobců automobilů (CAAM) Š' Ťien-chua. Za prvních osm měsíců letošního roku zůstal prodej v meziročním srovnání beze změny na zhruba 15 milionech vozidel. Čína má největší automobilový trh na světě.
Více informací

Export českého piva do Číny se loni meziročně zvedl skoro na dvojnásobek z předloňských 12.688 hektolitrů na 22.688 hektolitrů. ČTK to sdělil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Z Česka se loni vyvezlo celkem 3,65 milionu hektolitrů piva, do Číny tak putuje zhruba 0,62 procenta exportovaného objemu. Pro většinu pivovarů jsou nadále zajímavější trhy v jiných zemích.
Více informací

Čína je navzdory obavám z dalšího zpomalování hospodářského růstu na cestě ke splnění všech ekonomických cílů, které si na letošní rok stanovila. Řekl to čínský premiér Li Kche-čchiang. Čína podle něj pro světovou ekonomiku nepředstavuje zdroj rizika, ale naopak zdroj růstu.
Více informací

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair zvýšily odhad celoročního zisku o čtvrtinu díky překvapivě dobrým výsledkům v letním období. Cena akcií podniku po zveřejnění nové prognózy stoupla o deset procent na rekordní maximum.
Více informací

V žebříčku 500 největších firem ve střední a jihovýchodní Evropě podle výše tržeb se ve fiskálním roce 2014, který skončil v březnu 2015, umístilo 79 českých firem stejně jako o rok dříve. Nejlepším českým zástupcem se stal popáté v řadě výrobce automobilů Škoda Auto, který v celkovém žebříčku obsadil třetí místo. První místo patří polské PKN Orlen, druhá je maďarská ropná firma MOL.
Více informací

Německý vývoz a dovoz vzrostly v červenci na nová maxima a sezonně neupravený přebytek obchodní bilance vystoupil na rekordních 25 miliard eur (677 miliard Kč). Údaje německého statistického úřadu ukázaly, že zahraniční poptávka po německém zboží je navzdory útlumu v Číně nadále vysoká a že silná zůstává i domácí poptávka.
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny v září klesla více, než se čekalo, a je nejnižší za sedm měsíců. Může za to zpomalení v Číně, které ovlivňuje očekávání budoucího vývoje, zvláště v Německu. Vyplývá to z průzkumu společnost Sentix.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Výrobce televizí Changhong Europe investuje v Nymburku do rozšíření závodu na výrobu elektroniky 650 milionů korun. Dohodli se na tom zástupci firmy se středočeským hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD), který je nyní na návštěvě Číny. Společnost nyní v závodu u Nymburka zaměstnává zhruba 300 lidí.
Více informací

Česká republika se zhoršila v poskytování informací o státním rozpočtu. Vyplývá to ze studie washingtonského Centra pro rozpočet a politické priority. Nicméně centrum hodnotí celkový přístup země k poskytování informací o veřejných financích jako velmi dobrý. Česko se umístilo se 69 body ze 100 možných na 14. místě, v roce 2012 získalo 75 bodu a bylo tak deváté. Studie, na kterou upozornila Katedra veřejných financí VŠE v Praze, byla publikována na internetu. Materiál se týká 102 zemí světa.
Více informací

Českým sklářům a výrobcům keramiky loni vzrostly tržby meziročně o 8,1 procenta na 45,65 miliardy korun. Ze tří čtvrtin se na tom podílel přímý vývoz s tržbami 33 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy Asociace sklářského a keramického průmyslu, na kterou upozornil server ihned.cz.
Více informací

Zlevňování pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku pokračuje a benzin se po čtyřech a půl měsících dostal pod 32 korun za litr. Průměrná cena Naturalu 95 za uplynulý týden klesla o 41 haléřů na 31,63 Kč/l. Nafta za týden do středy zlevnila o 17 haléřů na průměrných 29,69 Kč/l. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Ministerstvo financí opět v aukci střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů dosáhlo záporného výnosu. Prakticky to znamená, že někteří investoři jsou ochotni platit za to, že vládě půjčují. U dluhopisu se splatností v roce 2017 byl výnos -0,212 procenta. Vyplývá to z informací na stránkách centrální banky. Úřad prodal v aukci dluhopisy za téměř 15 miliard korun.
Více informací

Pokles meziroční inflace v srpnu na 0,3 procenta podle analytiků oslovených ČTK utvrdí centrální banku v pokračování režimu devizových intervencí nejméně do poloviny roku 2016. Zároveň ale ekonomové uvedli, že pokles cen je způsoben především pohonnými hmotami, a proto nebude muset ČNB nijak zásadně svou měnovou politiku měnit. Inflace by měla zůstat nízká i v dalších měsících, odhadují analytici.
Více informací

Státní agentura na podporu obchodu CzechTrade v prvním pololetí zprostředkovala pro 680 českých exportérů kontrakty v celkové hodnotě vyšší než půl miliardy korun. Agentura v pololetí získala 1002 placených zakázek, tj. zhruba dvě třetiny počtu zakázek realizovaných za celý rok 2014. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU