Kdy se zaměstnavatel zcela zprostí odpovědnosti za škodu?

17.09.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Odškodnění za pracovní úraz nemusí být vždy přiznáno zaměstnavatelem. Jakým způsobem zákoník práce vymezuje možnosti zaměstnavatele ke zproštění se odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnanci, se dozvíte v dnešním článku.

Spory mezi zaměstnanci a zaměstnavateli o odškodnění pracovního úrazu jsou poměrné časté, avšak mohou být velmi zdlouhavé. Zákoník práce vymezuje, že v některých případech se zaměstnavatel může zcela zprostit své odpovědnosti za škodu, kterou utrpěl zaměstnanec.

Doporučujeme: Odškodnění za pracovní úraz: Úraz při vyklízení pracoviště po výpovědi

Porušení bezpečnostních předpisů

Zákoník práce stanovuje, že zaměstnavatel se zprostí odpovědnosti zcela, prokáže-li, že škoda vznikla tím, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní, nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány a tato skutečnost byla jedinou příčinou škody.

K tématu si přečtěte: Plné odškodnění za pracovní úraz a predispozice zaměstnance

Seznámení a dodržování bezpečnostních předpisů

Zaměstnavatel je povinen zaměstnance s bezpečnostními předpisy řádně seznámit a jejich dodržování vyžadovat a kontrolovat, kdy nestačí pouhé formální seznámení s bezpečnostními předpisy. Zákoník práce taktéž vymezuje, že při posuzování, zda zaměstnanec porušil právní nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, se zaměstnavatel nemůže dovolávat všeobecných ustanovení, podle nichž si má každý počínat tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných.

Opilost zaměstnance

Zaměstnavatel se rovněž zprostí odpovědnosti zcela, prokáže-li, že škoda vznikla v důsledku opilosti postiženého zaměstnance nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě zabránit a tato skutečnost byla jedinou příčinou škody. Je však nutné, aby bylo prokázáno, že k pracovnímu úrazu zaměstnance došlo v příčinné souvislosti s opilostí, jelikož je rozdíl mezi situací, kdy zaměstnanec spadne z lešení v důsledku opilosti, nebo když nesprávně vybudované lešení spadne na opilého zaměstnance.

Žádejte odstupné v plné výši: více v článku Odškodnění pracovního úrazu: Žádejte odstupné v plné výši

Každý případ zproštění se odpovědnosti za škodu je nutné chápat individuálně. Budete-li řešit obdobný případ, lze jedině doporučit před učiněním jakýkoliv podání, konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu, a to zejména s ohledem na neustálý vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU