Návod jak snížit náklady na bydlení

28.02.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Zdají se vám být výdaje vaší domácnosti neúnosné? Chtěli byste snížit rodinný rozpočet? Jedním z řešení, jak rodinné výdaje omezit,  je šetřit na běžných provozních výdajích a efektivně snižovat náklady za energii.

Téma týdne: Snižte si rodinné výdaje

Pokud již máte vyřešen problém s vlastním bydlením,  zbývá už jen doladit pár detailů, aby provoz vašeho bytu či domku zatěžoval váš rodinný rozpočet minimálně tj. aby náklady na provoz domácnosti byly co nejnižší. Právě regulace "energetických" nákladů (především topení, voda, elektřina) mohou být jednou z možností, jak výrazně ušetřit.

Voda
V zásadě máte dvě možnosti, jak vodu získat a bez problémů používat::

  • připojení na veřejný vodovod
  • vlastní zdroj vody

Jste-li obyvatelem bytu, používání vlastního vodního zdroje je značně omezeno. Nezbývá tedy nic jiného, než využít služeb veřejného vodovodu. Jeho výhodou jsou nulové pořizovací náklady, nevýhodou cena jednoho kubíku proudící tekutiny. Konečná cena vody pro běžného spotřebitele se počítá ze dvou složek: vodného a stočného. Metr krychlový odebrané vody je co do objemu na celém území naší republiky stejný, jeho cena se však liší a je závislá na regionu. Zatímco pražské vodárny účtují za kubík 41,47 Kč, ty brněnské si vodu cení na téměř 49 Kč.

Oproti veřejnému vodovodu má vlastní zdroj vody nevýhodu ve vysokých pořizovacích nákladech (cena pořízení vlastní studny se pohybuje v řádech desetitisíců korun), výhodou jsou nižší náklady na metr krychlový odběru.

Cena vody se rok od roku zvyšuje a s tímto trendem se dá počítat i do budoucna (ve srovnání s evropskými státy je stále na nízké úrovni). Proto neplýtvejte tímto vzácným zdrojem! I kapající kohoutek může celkové „vodní“ náklady zvýšit.

Vytápění
Energetickou náročnost domácnosti ovlivňuje řada faktorů. Zřejmě nejdůležitějším z nich je systém vytápění. V současné době je jejich nabídka vysoká a rozdíl v jednotlivých systémech i médiích (plyn, elektřina, tepelná čerpadla, solární články...) obrovský. Podrobnější informace se jistě dozvíte u výrobců resp. prodejců nebo na specializovaných serverech. Ať už využíváte jakýkoliv způsob, vždy dbejte na:

  • regulaci vytápění - inteligentní systémy regulace (např. paměťové termostaty) ušetří tisíce korun ročně
  • nepřetápějte místnosti - nejteplejším místem by měla být koupelna (okolo 25 stupňů), chladno naopak je vhodné do ložnice (18 - 20 stupňů)
  • termohlavice - investice do osazení termohlavic na každý radiátor v řádu 500 korun za kus se vrátí během první zimy!
  • moderní systémy - ptejte se na možnosti nových druhů vytápění: modernizace klasických domácích kotlů na uhlí, solární systémy, tepelná čerpadla

Elektřina
Další z možností, jak snížit rodinný rozpočet resp. náklady na bydlení, je v efektivním využívání elektrické energie. Regulace její spotřeby se může výrazně projevit v měsíčních nákladech na bydlení. Když bude fungování vaší domácnosti postaveno na neekonomických spotřebičích, spotřeba energie může vzrůst řádově o několik tisíců ročně. Stejně jako v předchozích případech, nejdůležitější je elektřinou neplýtvat. Existuje však i spoustu „maličkostí“, které dokáží ovlivnit váš účet za elektřinu. A na co si dát pozor?

  • žárovky - vyměňte klasické wolframové žárovky za energeticky úsporné. Ne všude se hodí, ale v celkovém součtu výrazně ovlivní celkovou spotřebu
  • spotřebiče typu A - když si pořizujete nový elektrický spotřebič (pračka, lednička, myčka), dbejte na to, aby jeho energetická účinnost byla ve třídě A. Vyšší pořizovací cena je kompenzována podstatně nižší spotřebou elektřiny
  • rychlovarná konvice - takový detail jako je ohřívané množství vody v rychlovarné konvici se může také významně projevit na celkovém vyúčtování.
  • orientačí světélko 1 W - spočítejte si, kolikrát za večer jdete do koupelny, komory či pokoje, kolikrát rozsvítíte a zhasnete. A přitom se dá šetřit i zde. Do elektrické zásuvky se dá tzv. orientační světlo, které má spotřebu 1 W/h. Už nemusíte na chodbě či na schodech zbytečně svítit.


Další finanční tipy a triky najdete na www.www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky