Na strojírenský veletrh zavítalo asi 75.000 lidí

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. září (ČTK) - Na Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) podle prvních odhadů zavítalo kolem 75.000 lidí, návštěva je obdobná jako v loňském roce. Pětidenní akce dnes skončila v Brně. Vystavovalo na ní 1504 firem z 32 zemí. Téměř polovina společností přijela ze zahraničí, největší zájem tradičně měli vystavovatelé z Německa. ČTK to řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno.

Hlavním tématem veletrhu se stal Průmysl 4.0 a nástup inteligentních výrobních procesů. \"Strojírenský veletrh ukazuje technologickou budoucnost průmyslu. V tom je jeho smysl,\" uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Jedním z dalších témat veletrhu byl nedostatek kvalifikovaných pracovníků v strojírenském oboru. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) se struktura nabídky volných pracovních míst nesetkává s poptávkou. Proto je volných přes 100.000 pracovních míst, které nemá kdo obsadit.

Některé strojírenské firmy dělají nábory odborníků i v zahraničí. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák v pondělí v Brně potvrdil, že české firmy mohou přijmout až 5000 uprchlíků ze Sýrie. Uprchlíci ale podle něj musí mít potřebné vzdělání a dodržovat zákon.

\"K dnešnímu dni evidujeme od začátku roku téměř 11.800 nabízených pozic v oblasti strojírenství, což je v porovnáním s loňským obdobím nárůst o 31 procent. Počet zájemců o práci v tomto oboru je přibližně stejný jako loni, takže pro firmy ještě o hodně těžší pozice obsadit kvalifikovanými pracovníky. Zájem o práci v tomto segmentu je navíc nízký,\" uvedla dnes ředitelka portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Situace v oboru podle ní jde proti častému mýtu, že lidé nad 50 let nejsou perspektivní. \"Právě zde je tomu totiž naopak, zaměstnavatelé vyžadují manuální zručnost, technické dovednosti a zejména zkušenosti, které jsou k nezaplacení a současní padesátníci je dokážou nabídnout,\" uvedla Lincová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK