Šetřete elektřinu: 10 skvělých tipů pro úspornou domácnost

22.09.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nejlevnější energie je taková, kterou nespotřebujete. Bez elektřiny se ale žádná moderní domácnost neobejde. Snížit spotřebu ve svém bytě nebo domě můžete jednoduchými opatřeními, která vás nebudou stát ani korunu.

Šetříme, kde se dá. Přesto se spotřeba energie zvyšuje. Spotřebiče jsou stále úspornější, ale jejich počet v domácnostech roste. K tradičním domácím pomocníkům přibývají další – kávovary, tablety, pekárny, odšťavňovače. Kilowatthodina ke kilowatthodině a účet za elektřinu může rychle naskočit. Podívejte se proto na osvědčené tipy, jak doma šetřit.

Sviťte úsporně

Úsporné žárovky jsou do jisté míry kontroverzní. Lidé je buď milují, nebo nenávidí. Některé domácnosti s nimi vybavily všechny místnosti, jiné se raději zásobily klasickými žárovkami. Úsporné osvětlení ale doporučují snad všichni odborníci. „Oproti tradiční wolframové žárovce má nejmodernější LED zářivka při stejném množství světla zhruba sedmkrát menší spotřebu elektřiny a čtyřikrát nižší celkové náklady,“ uvedl Roman Kouba ze společnosti E.ON. Použitím úsporné zářivky se spotřebou 20W místo klasické 100W žárovky lze za 1 000 hodin svícení (životnost běžné žárovky) ušetřit 400 Kč. Životnost úsporné žárovky je navíc až patnáctkrát delší než u klasické žárovky, takže se vyšší pořizovací náklady rozhodně vrátí.

Spotřebiče ze zásuvky

Když nemůžete přijít na to, kam se vám pořád ta elektřina ztrácí, zkuste prohlédnout zásuvky. Spotřebiče zapojené do elektřiny mají sice minimální odběr, ale za rok se spotřeba nasčítá. Například starší CRT televize si ve stand-by režimu vyžádá asi 180 korun ročně. Není přitom výjimkou, že v domácnosti je několik spotřebičů v pohotovostním režimu. „Kromě televize jde třeba o DVD nebo CD přehrávače, radiopřijímače, hi-fi věže, ale i různé hodinky na mikrovlnných a pečících troubách, nebo dokonce o transformátorky u spotřebičů na 12 V, jako jsou třeba postelové lampičky, malá radia s CD přehrávači apod.,“ vyjmenoval Petr Holubec z Pražské energetiky. Jednoduchým řešením je používat prodlužovací kabel se zásuvkami a vypínačem, do kterého vše zapojíte a jedním stisknutím vypnete nebo zapnete. Vyplatí se to zejména v případě, kdy delší dobu nebudete spotřebiče používat.

Neúsporná stará lednička

Pokud elektřinou nevytápíte nebo neohříváte vodu, může to být právě lednička, která bude ve vaší domácnosti nejnáročnějším spotřebičem. Především, pokud je starší. „Živit doma 10 let starou ledničku vyjde draho. Rozdíl ve spotřebě elektřiny mezi novou a starou chladničkou je asi 0,67 kWh za den. Denní úspora tak vychází na 3 koruny a ročně taková chladnička ušetří téměř 1 100 korun,“ uvedla Barbora Půlpánová ze společnosti ČEZ. Pořízením nového spotřebiče ale nic nekončí. Důležitá je i úsporná obsluha. Chladnička by měla být umístěná na co nejchladnějším místě v bytě. S každým stupněm navíc nad 20 °C roste její spotřeba zhruba o 6 %.

Vaření na elektřině

Vedle ledničky je to právě sporák, který se podílí na významné spotřebě energie v domácnosti. Pochopitelně záleží i na četnosti využívání. K úsporným způsobům vaření se řadí indukční varná deska, která má minimální tepelné ztráty. „Přes vyšší pořizovací cenu je tak efektivnější než elektrická či sklokeramická varná deska. Vodu na ní navíc uvaříte nejen levněji, ale také rychleji než v rychlovarné konvici,“ dodala Barbora Půlpánová.

Úsporný ohřev vody

Když už jsme u té vody, k častým dilematům patří to, zda ji ohřívat v rychlovarné konvici, nebo ne. Podle Romana Kouby rozhodně ano. „V kuchyni můžete ušetřit tím, že k ohřevu vody budete využívat výhradně rychlovarnou konvici. Dbejte ale na správné množství vody. Pokud ohříváte litr vody místo potřebných 250 ml, spotřeba energie stoupne až o 75 %,“ dodal.

Hospodárné praní prádla

Na spotřebě elektřiny se může významně podílet i pračka. Stačí přitom jen málo. „Snížením teploty praní z 90 °C na 60 °C klesne spotřeba pračky o 25 %. Teplota vody napouštěné do pračky je 12 °C a moderním pracím prostředkům stačí ke kvalitnímu vyprání teplota 30 °C i méně,“ doporučila Barbora Půlpánová. Nejšetrnějšího provozu docílíte, když budete pračku pouštět vždy až zcela naplněnou. To samé platí i u myčky.

Kupujte levnou elektřinu

Cena kWh, kterou zaplatíte, se u různých společností liší. Rozdíly jsou i mezi produkty jednotlivých dodavatelů. Proto zapátrejte, jestli můžete elektřinu kupovat levněji. Je to podobné jako s každou jinou komoditou. Současně si vyberte takový tarif, který odpovídá charakteru spotřeby elektřiny ve vašem odběrném místě. „Nevhodná hodnota hlavního jističe a další špatně zvolené podmínky některého z tarifů mohou elektřinu prodražit,“ dodal Petr Holubec.

Využívejte „noční proud“

Když doma elektřinou topíte nebo ji používáte k ohřevu vody, máte nárok na dvoutarifní sazbu, kdy po část dne (8 až 22 hodin) můžete odebírat levnější elektřinu (dříve noční proud). Je přitom vhodné znát časy spínání nízkého tarifu a v té době provádět energeticky náročnější práce, jako je třeba praní prádla, zapnutí myčky, žehlení apod. Časy spínání nízkého tarifu snadno zjistíte na stránkách svého distributora. Pomůckou může být třeba i rozsvícená kontrolka ohřevu vody na bojleru – jakmile svítí, proudí do zásuvek „noční proud“.

Utěsnění každé škvíry

Pokud doma vytápíte elektřinou (ať už jde o přímotopy, podlahové topení nebo akumulační kamna), nepodceňujte dostatečnou izolaci. Nemusíte hned investovat do zateplení objektu nebo výměny oken. Stačí drobnosti. Například izolační páska na rámech oken, kterou pořídíte za pár korun. Nebo „kartáč“ na dveře. Důležité je i správné větrání, které má být v zimě krátké a intenzivní.

Sledujte spotřebu elektřiny

Jakmile s úspornými opatřeními v domácnosti začnete, bude vás určitě zajímat, jak se projeví v praxi. Spotřebu elektřiny můžete snadno sledovat na elektroměru. Je optimální si především v době odečtu zapisovat spotřebu a případně si měřidlo i vyfotit (to vám pomůže při případné reklamaci nesprávně odečtených dat). Historii spotřeby za uplynulé 3 roky najdete také na vyúčtování, které vám pravidelně zasílá váš dodavatel.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ