Nezaměstnanost na Slovensku klesla na více než šestileté minimum

21.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v srpnu snížila na 11,32 procenta, a dosáhla tak více než šestiletého minima. Vyplývá to z dnešní zprávy slovenského ústředí práce, které zastřešuje slovenské úřady práce. Loni v srpnu nezaměstnanost v zemi činila 12,56 procenta.

 

\"Pokles nezaměstnanosti a nárůst počtu pracovních míst se stává všedním jevem,\" komentoval zveřejněná data slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter.

Navzdory zlepšování situace na slovenském trhu práce je nezaměstnanost na Slovensku dlouhodobě vyšší než v EU, kde míra nezaměstnanosti v červenci dosahovala 9,5 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v srpnu na Slovensku klesl na 305.187 osob z 309.110 osob v červenci. Meziročně ubylo více než 33.600 nezaměstnaných, což znamená pokles o téměř deset procent.

Vysoký počet nezaměstnaných byl po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Ještě na začátku roku 2013 míra nezaměstnanosti dosahovala téměř 15 procent. Ke zlepšení situace na trhu práce došlo podle odborníků díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK