V Česku už bylo realizováno 200 energeticky úsporných projektů za 2,5 miliardy korun. Šetřit pomáhá i bazén

21.09.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavebníci stále častěji budují nové projekty s ohledem na jejich energetickou Podle Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) bylo v Česku zatím realizováno 200 energeticky úsporných projektů v hodnotě dvě a půl miliardy korun. Tyto služby využívají především města, která jsou investorem asi třetiny realizací. O energetické úspory se přitom zákazníci zajímají nejen při stavbě celého domu, nároky se podle odborníků zvyšují i na jeho jednotlivé části a vybavení. Například nejlevnější variantou pro ohřev vody v bazénech jsou solární kolektory.

Trh energetických služeb se zaručeným výsledkem roste v poslední dekádě rychlostí 16,8 % „Nejčastěji se tato metoda využívá ve školství, zdravotnictví, v kulturních a sportovních zařízeních, v hotelích a průmyslových objektech,“ uvedl Ivo Slavotínek z Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR (APES). Energeticky úsporné projekty nejčastěji realizují zejména města. Po nich následují kraje s 22 %, ministerstvo zdravotnictví s 18 % a soukromé firmy s 13 % všech realizací.

Výhoda energeticky šetrných budov spočívá zejména v nízké energetické závislosti, což se pak příznivě promítá i do cen za dodávky energií. Samotná stavba a zateplování má pozitivní efekt na místní ekonomiku. Provádějí je zpravidla místní malé a střední firmy a i energie na provoz často pocházejí z místních zdrojů. Česká republika je však v tomto směru stále oproti sousedním zemím, například Německu, pozadu. „Problémem není ani tak proces výstavby nízkoenergetických domů a zateplování, jako spíš procesní záležitosti a nekoncepční kroky v legislativních postupech,“ vysvětluje Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která na trhu nabízí mimo jiné široký sortiment garážových vrat s tepelně izolačními vlastnostmi.

Spotřebitelé podle odborníků uvažují stále komplexněji. Klasická opatření ve formě zateplení a výměny oken doplňují o další moderní prvky. Těmi mohou být například solární kolektory, kterými lze zajišťovat ohřev teplé vody. Solární ohřev je nejlevnější variantou i pro bazény, které si lidé pořizují ke svým domům. „Technologie se stále vyvíjí. Zatímco dříve museli lidé pro ohřev vody v bazénu použít drahý elektrický proud, dnes mohou využít tepelná čerpadla, která vytvoří až 80 % tepla zdarma. Navíc jsou moderní, ekologická a splňují tak principy šetrného vytápění,“ uvedl Aleš Hrouda, marketingový ředitel společnosti Mountfield, která se specializuje mimo jiné na prodej a výrobu bazénů. Podle něj je sice aktuální nabídka bazénů a bazénových technologií na trhu větší než v minulosti, po letošním extrémním létě je však třeba nečekat s pořízením bazénů až na jaro. „Většina našich výrobců již nyní signalizuje plnou výrobní kapacitu na jarní produkci, proto jsme byli nuceni přijmout speciální výrobní i prodejní opatření, abychom vůbec poptávku po bazénech zvládli,“ dodává Aleš Hrouda.

Experti se shodují, že úsporná opatření musejí být zejména komplexní: kvalitní bydlení, které spoří energii i finance. Tuto představu si mohou lidé díky dnešním technologiím a možnostem na trhu staveb a energií docela jednoduše splnit. Avšak jen tehdy, pokud se při realizaci vizí podaří optimálně sladit jednotlivé kroky. „To znamená především vědět, proč a jak chceme snižovat náklady na vytápění, a to ať už jsme v roli zákazníka chystajícího se změnit dodavatele energie, nebo stavebníka, který hodlá pro svoji rodinu vybudovat moderní dům s příslušenstvím s minimálními energetickými nároky,“ upřesnil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax s tím, že ne vždy se totiž snahy o úsporná opatření stanou efektivními. „Bavíme-li se například o snižování nákladů na vytápění v domech, potřebujeme především vysoce optimalizovaný a komplexní návrh, na který je třeba navázat kvalitními technologiemi, materiály a spolehlivým zpracováním,“ doplnil Valenta.


Zdroj: LESENSKY.CZ

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ