Banky a záložny do fondu pojištění odvedly v pololetí více peněz

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Finanční instituce, tedy banky, družstevní záložny a stavební spořitelny, v letošním 1. pololetí odvedly na účet Fondu pojištění vkladů (FPV) poplatky přes 2,2 miliardy korun. Proti stejnému období v loňském roce tato částka stoupla o 196 milionů korun. FPV o tom dnes informoval ČTK.

Zároveň během pololetí fond vyplatil klientům zkrachovalých záložen více než 200 milionů korun. V případě záložny UNIBON fond vyplatil klientům během pololetí 103.835 korun, u záložny WPB téměž 182 milionů korun a u Metropolitního spořitelního družstva přes 19 milionů korun. \"Další výplaty budou v těchto případech pokračovat, pouze už očekáváme, že nebudou v takové výši. Výjimkou je záložna UNIBON, kde v červenci 2015 uplynula tříletá promlčecí lhůta a výplaty náhrad vkladů jsou již zastaveny,\" uvedl výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová. Klientům záložny UNIBON fond celkově vyplatil více než 1,8 miliardy korun, tedy 99,97 procenta celkové částky.

Během loňska pak fond již vyplatil tisícům klientů zkrachovalých záložen Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) a WPB Capital přes 14 miliard korun. Na počátku letošního roku tak zbývalo vyplatit 350 milionů korun. Celkový nárok klientů MSD činí 12,02 miliardy korun a klientů WPB Capital 2,8 miliardy Kč.

Banky a družstevní záložny do FPV na základě zákona povinně přispívají ve čtvrtletních intervalech částkou odpovídající 0,04 procenta průměrného objemu pojištěných vkladů za uplynulé čtvrtletí. Stavební spořitelny z průměrné výše spravovaných vkladů odvádí příspěvky 0,02 procenta. Celkové rezervy fondu ke konci srpna činily 26,37 miliardy korun.

Fond pojištění vkladů vznikl roku 1994 na základě zákona o bankách. Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. FPV poskytuje náhrady za pohledávky z vkladů bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR ve výši 100 procent vkladu, maximálně však 100.000 eur (asi 2,8 milionu Kč) na jednoho klienta v jedné bance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK