Čínský výrobce dílů pro auta BWI zahájil v Chebu stavbu závodu

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cheb 23. září (ČTK) - Čínská společnost BWI dnes zahájila v chebském Průmyslovém parku stavbu nového závodu na výrobu tlumičů pro automobily. Zaměstná v první fázi 300 lidí. První výrobky z Chebu by se měly dostat k zákazníkům v roce 2017, řekl dnes při slavnostním výkopu člen vedení BWI Zhong Wang.

Podle Wanga si firma vybrala Cheb ze dvou hlavních důvodů. Jednak bylo zapotřebí navýšit výrobní kapacitu v Evropě, ale také být poblíž zákazníkům. To Cheb, který leží na dohled od hranic Německa, splňuje. Do budoucna by přitom mohl počet zaměstnanců přesáhnout i 500.

Podle starosty Chebu Petra Navrátila (ČSSD) trvala jednání dva roky. Developerem, který čínského investora přesvědčil o vstupu do Chebu, byla společnost Panattoni, která převzala celou druhou etapu chebského Průmyslového parku. Halu pak postaví a bude pronajímat partnerská společnost Accolade.

BWI, výrobce tlumičů a brzdových systémů, má zatím ve světě šest závodů. Dva v Číně, dva v USA, jeden ve Francii a jeden v Polsku. Chebský závod na 15.000 metrech čtverečných by měl být dokončen na konci května 2016, výroba pak začne na počátku roku 2017.

\"Nabírání zaměstnanců pro první fázi běží už nyní, obsazovány jsou nejvyšší pozice. Nábor pracovníků do výroby by měl být spuštěn na počátku roku 2016,\" doplnila Linda Kitzbergerová z agentury Grafton Recruitment.

Podle Pavla Sovičky z developerské společnosti Panattoni zvítězil Cheb jak výhodnou polohou a dobrým dopravním spojením, tak i dostupností pracovní síly.

\"Doufáme, že ještě tento podzim se tady párkrát potkáme a doufáme, že dva až tři uživatele sem do zóny přivedeme. Doufáme v počet zaměstnanců někde mezi 500 až 1000 nad rámec BWI,\" dodal Sovička.

V Chebské průmyslové zóně nyní působí 14 firem, které zaměstnávají asi 1200 lidí. Chebská zóna je tak v současné době největší v Karlovarském kraji a plánuje i další rozšíření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK