Většina českých rodin nevečeří u společného stolu

24.09.2015 | , Kooperativa
POJIŠTĚNÍ


České rodiny nejsou zvyklé společně večeřet. U večeře společně stoluje přibližně jen třetina (38 %) domácností. Každá třetí má pak u společné večeře zapnutou televizi. Údaje vychází z rozsáhlého průzkumu Nadace Kooperativa „Česká rodina žije“.

„Chceme být rodinnou pojišťovnou, proto nás zajímá, jak české rodiny žijí, co je trápí, kde můžeme pomoci. Rozsáhlý průzkum nám odhalil mnoho problematických míst, které se týkají stravovacích návyků, pohybových aktivit nebo krizových situací, kterých se nejvíce obávají. Rádi bychom, aby se o těchto faktech dozvědělo co nejvíce lidí, a nastartovala se diskuze, jak tuto situaci zlepšit. S tím souvisí i naše rozhodnutí podpořit projekty zaměřené na zlepšení života českých rodin. V rámci grantového řízení jsme na tyto aktivity vyčlenili částku 1 milion korun. Své projekty mohou zájemci přihlašovat pomocí internetových stránek www.ceskarodinazije.cz již od 1. října 2015,“ představuje výzkum „Česká rodina žije“ generální ředitel pojišťovny Kooperativa a předseda dozorčí rady Nadace Kooperativy Martin Diviš.       

První část průzkumu nazvaná „Kde se rodí zdraví“ upozorňuje na znepokojivý stav stravovacích návyků. „Českým rodinám chybí pravidelnost – třetina nesnídá a dvě třetiny jí méně než pětkrát denně. Více než polovina českých rodin navíc zapomíná na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny. Rodiny, které večeří společně, se cítí zdravěji,“ prezentuje hlavní závěry průzkumu analytik pojišťovny Kooperativa Petr Hartoš

Pravidlo společného stolování nedodržuje šest z deseti rodin (62 %). Třetina (31 %) domácností navíc používá jako kulisu zapnutou televizí, 32 % se pak u jídelního stolu s večeří nepotká vůbec. Jak říká socioložka Jiřina Šiklová: „Výsledky potvrzují rostoucí individualismus uvnitř rodin. Společné stravování u televizního programu navíc vyvolává otázku, zda lidé v domácnosti večeří spolu, nebo spíše vedle sebe“. Hlavní příčinou odděleného stolování jsou rozdílné příchody domů. Jako důvod je uvedlo 41 % respondentů. 

Neumíme jíst zdravě

Stravovací návyky jsou slabinou českých domácností. Achillovou patou rodinného stravování je jeho pravidelnost. Navzdory masové popularizaci zdravého životního stylu jí alespoň 5x denně pouze 

4 z 10 českých rodin. „Manžel si dává na pravidelnost stravování pozor a poctivě jí alespoň 5x denně. Sama se ale musím přiznat, že já to úplně nestíhám a v jídle se mnohdy odbývám. Často je to kvůli práci nebo jinému vytížení - přes den člověk prostě nemá čas. Občas se mi taky stane, že jdu místo večeře rovnou spát,“ potvrzuje výsledky průzkumu paní Pichlíková z Kladna, která pracuje jako terapeutická asistentka pro tělesně a mentálně postižené.  


Téměř u jedné třetiny (29 %) není zvykem pravidelně snídat. Příjem většího počtu jídel denně pozorujeme u domácností s vyšším kulturním kapitálem. Zelenina či ovoce se konzumuje denně pouze ve 44 % domácností. Typickým rysem českých strávníků je dojídaní zbytků. K jídlu od oběda se denně vrátí jedna pětina členů domácnosti.


Někdo to rád tučné

Jídelníček tuzemských domácností je dominantně postaven na českých receptech, které mnohdy obsahují vyšší podíl tuku a nezdravých příloh. Česká kuchyně je navíc oblíbená i při výjimečných příležitostech. Čtvrtina (23 %) českých rodin označila jako slavnostní jídlo smažený řízek. Téměř stejně velká skupina (21 %) uvedla svíčkovou. Naopak pouze 3 % respondentů při oslavách či víkendovém obědu vyhledává netradiční či exotické pokrmy. Mezi ně se však nepočítá pizza, respektive italská kuchyně, která je mezi českými domácnostmi druhá nejoblíbenější. 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ