Pojišťovny již odeslaly desítkám CK výpovědi smluv

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Pojišťovny již zaslaly desítkám cestovních kanceláří výpovědi smluv o pojištění proti krachu. Vyplývá to za ankety ČTK mezi pojišťovnami. Důvodem ukončování smluv je novela zákona, kterou předminulý týden schválila Sněmovna. Podle ní by pojišťovny měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši, nyní je to do sjednaného limitu. Za těchto podmínek nebudou podle jejich vyjádření pojištění CK proti krachu poskytovat.

 

Prvním cestovním kancelářím skončí pojištění proti úpadku již v dalších týdnech, jde i o středně velké CK. Minimálně u dvou cestovek je termín již 29. září, uvedla Asociace cestovních kanceláří. Bez zákonného pojištění nemůže cestovní kancelář prodávat zájezdy. Podle asociace obdrželo tento dopis od pojišťovny nejméně 35 kanceláří. Vyjádření ministerstva pro místní rozvoj ČTK zjišťuje.

\"V návaznosti na nynější legislativní kroky, které jdou proti základním principům pojišťovnictví, jsme byli nuceni poslat prvním cestovním kancelářím v řádu desítek výpovědi pojistných smluv,\" řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka. Jejich počet bude podle něj narůstat tak, jak se bude blížit výročí smlouvy. ?\"Je naší povinností dostát péče řádného hospodáře a dalším regulacím, kterým pojišťovnictví podléhá. Novela zákona nám ale ukládá, abychom šli do neomezeného rizika a hazardovali s majetkem nejen svých akcionářů, ale i klientů,\" podotkl.

\"Na základě pokynu akcionářů jsme nyní bohužel nuceni postupně ukončovat stávající smlouvy a neuzavírat nové. Znamená to, že začínáme rozesílat výpovědi smluv, protože nemáme na nově definovaná rizika vhodné zajištění. Zatím odešlo prvních deset výpovědí,\" doplnil člen představenstva ERV Evropské pojišťovny Štěpán Landík. Pojišťovna bude podle něj dále jednat se svými zajistiteli. \"Avšak vzhledem ke zcela neracionálnímu postupu předkladatelů zákona, který nemá obdoby v žádné členské zemi EU, se nám jeví nalezení řešení, které bude odpovídat obecným zásadám pojišťovnictví, jako velmi nepravděpodobné,\" uvedl.

Výpovědi do CK posílá postupně podle data doběhu vzájemných smluv také UNIQA. \"Všechny jsme předem vyrozuměli o dalším postupu v souvislosti s novelou a vysvětlili, proč nelze dále toto riziko krýt. Současně jsme kanceláře upozornili, že v procesu dalšího projednávání novely v Senátu se budeme snažit znovu varovat před úskalími současného znění a zvrátit tento vývoj tak, aby bylo možné nalézt kompromis přijatelný pro všechny strany,\" dodala mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se CK dostaly do skřipce jiných soukromých subjektů, které je využívají jako rukojmí k tomu aby si vyjednaly lepší zákon. Novela zákona o podnikání v cestovním ruchu může podle asociace vést v budoucnu k žalobám cestovních kanceláří na stát o náhradu škody či k jejich odchodu do zahraničí.

Cestovní kanceláře budou moci podle předlohy nahrazovat pojištění proti úpadku bankovní zárukou. Budou také muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o svém hospodaření a počtu zájezdů.

Podle asociace předkladatel zákona ale nedomyslel situaci, co nastane, pokud pojišťovna vypoví CK smlouvu. Ta nebude smět zájezdy pořádat a klienti, kteří si zájezd zakoupili před vypovězením pojištění, tak o něj prý přijdou. CK v takovém případě utrpí významnou ztrátu a může i zkrachovat, přestože její hospodaření bylo v dobré kondici.

Na českém trhu nyní je celkem 942 aktivních pojištěných cestovních kanceláří, které prodají ročně zájezdy v hodnotě zhruba 20 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK