Slovenská centrální banka snížila výhled růstu na příští dva roky

29.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. září (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) ponechala výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 3,2 procenta. Současně ale zhoršila výhled na další dva roky, zmírnit tento vývoj by podle ní mohla realizace připravované investice britské automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku. Novinářům to dnes řekl guvernér NBS Jozef Makúch.

Pro příští rok NBS očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) země o 3,4 procenta oproti dosavadnímu odhadu 3,8 procenta a v roce 2017 o 3,3 procenta ve srovnání s 3,5 procenta v předchozí prognóze. Zhoršení prognózy NBS zdůvodnila vývojem ekonomik eurozóny a také Číny. To by mohlo ovlivnit výkony slovenského automobilového průmyslu, který patří k hlavním tahounům hospodářství Slovenska.

Navzdory očekávanému zpomalení tempa ekonomického růstu by se měla rychleji snižovat nezaměstnanost v zemi, která podle NBS v roce 2017 klesne na jednocifernou úroveň. Loni míra nezaměstnanosti dosáhla 13,2 procenta. Právě výrazný nárůst počtu lidí bez práce po propuknutí globální ekonomické krize byl jedním z nejvýraznějších ekonomických problémů Slovenska.

V nové prognóze NBS prohloubila výhled deflace na tento rok, v příštích dvou letech zase odhaduje nižší tempo inflace než dosud. Zatímco letos by spotřebitelské ceny v zemi měly klesnout o 0,3 procenta kvůli snížení cen energií a potravin, v příštích dvou letech slovenská centrální banka očekává naopak inflaci. Růst spotřebitelských cen by měla podpořit domácí poptávka podpořená růstem mezd.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK