Dluhy domácností opět stouply, v srpnu dlužily 1,301 bilionu Kč

30.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Dluhy domácností opět vzrostly, bankám dlužily koncem srpna 1,301 bilionu korun. Za měsíc se dluhy domácností zvedly o 5,7 miliardy korun, za rok stouply 69,4 miliardy Kč. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Firmy na konci srpna dlužily bankám 1,104 bilionu korun, což je o 20,1 miliardy korun více než v červenci a o 106,2 miliardy korun více než loni v srpnu.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo v srpnu 1,469 bilionu korun. Od července se objem vkladů zvýšil o 9,8 miliardy korun, meziročně byl vyšší o 143,5 miliardy korun. Na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem srpna na nich měly uloženo 272,3 miliardy korun, což je o téměř pět miliard korun méně než v červenci a o 36,6 miliardy méně než před rokem.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK