23 územních pracovišť finančních úřadů se zatím neruší

01.10.2015 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


Od roku 2016 nedojde k předpokládanému zrušení 23 územních pracovišť finančních úřadů po celé ČR, jak bylo původně Ministerstvem financí plánováno. Pro místní občany je to příznivá zpráva, neboť by jinak byli nuceni za svými daňovými záležitostmi dojíždět. Budou se ovšem muset smířit s omezením provozu těchto úřadů.

Motivem ke zrušení vybraných územních pracovišť finančních úřadů byla finanční úspora, která měla dosáhnout cca 100 miliónů korun, zejména z důvodu snížení nákladů na správu budov. Začátkem září však došlo k dohodě se zástupci samospráv a koaliční rada se rozhodla, že se územní pracoviště finančních úřadů rušit nebudou. Provoz těch nejmenších však bude omezen pouze na úřední dny, tedy pondělí a středu, přičemž se též sníží počet pracovníků na uvedených územních pracovištích z přibližně deseti na dva, ostatní zaměstnanci se přesunou na jiná pracoviště finančních úřadů.

„Zachování fungování i nejmenších územních pracovišť finančních úřadů je pozitivní pro místní občany, kteří nevyužívají elektronickou komunikaci v daňových záležitostech. Snížení počtu pracovníků umožní hledat vhodnější prostory a snížit tak náklady spojené s provozem nejmenších územních pracovišť. Na druhou stranu však bude efektivnost nejmenších poboček nízká. Vydávání tiskopisů a platby daní mohly být zajištěny prostřednictvím pošty a finanční úspora při úplném zrušení těchto územních pracovišť by tedy byla vyšší,“ hodnotí situaci Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK