Korejský Nexen zahájil u Žatce stavbu továrny na výrobu pneumatik

01.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec (Lounsko) 1. října (ČTK) - Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire dnes slavnostním ceremoniálem symbolicky zahájil stavbu továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Investice v celkové výši třiadvacet miliard korun přinese zhruba 1500 pracovních míst. Prezident Nexen Tire Corporation Kang Pjong-čung řekl, že lokalitu si vybrala firma s ohledem na dostatek budoucích pracovníků.

\"Investice, kvůli které jsme se zde sešli, je o budoucím hospodářském růstu,\" uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). To, že se podařilo Nexen přivést, je podle něj důkazem, že Česko je pro zahraniční investory stále atraktivní.

Třetí největší investice v historii samostatné České republiky by podle očekávání politiků a místních samospráv měla pomoci snížit nezaměstnanost v regionu. V Ústeckém kraji je dlouhodobě míra nezaměstnanosti nejvyšší v zemi, nyní se pohybuje okolo devíti procent. \"Je tu velká příležitost pro kvalifikované lidi Ústeckého kraje, aby v této továrně našli novou příležitost,\" uvedl Sobotka. \"Otázka je, jak se podaří naplnit místa z místních zdrojů,\" řekl novinářům hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle něj by mohl být v budoucnu problém pracovní místa obsadit.

Žatecko je podle prezidenta společnosti dobrou lokalitou právě s ohledem na dostatek budoucích pracovníků. Zdůraznil, že v dosahu místa jsou významní výrobci automobilů.

Vláda při uzavření smlouvy s Nexen prohlásila, že poskytne kompenzace Ústeckému kraji za slevu na pozemky. \"Jedná se o částku zhruba 302 milionů korun, kdy jako pobídku pro Nexen vláda dohodla, že pozemek bude prodán za nízkou cenu. Doposud kraj peníze nedostal,\" řekl Bubeníček. Kompenzace by měla samospráva použít na další investice v Trianglu. Majitelem pozemku, na kterém Nexen postaví továrnu, je zatím stále Ústecký kraj.

Tovární halu investor postaví na území bývalého vojenského letiště. Ze závěrů ministerstva životního prostředí vyplynulo, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí. Nyní je dalším krokem získání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Kapacita záměru je 31.200 pneumatik denně, což je zhruba 11 milionů ročně.

Dokončení stavby firma plánuje na přelom let 2017 a 2018 a zahájení výroby v únoru 2018. V době spuštění výroby bude v závodu pracovat přibližně 200 až 300 lidí. V roce 2020 počítá společnost s tisícovkou zaměstnanců a během šesti let od zahájení výroby bude zaměstnávat až 1500 lidí.

Vláda uzavřela smlouvu s Nexenem v červnu 2014. Vyjednávání trvala 13 měsíců, Česko uspělo v boji o investici s Polskem. \"Někteří investoři, kteří přišli po korejské společnosti, jsou přímo navázáni na investici Nexenu, takže to mělo určitě velký význam, že Nexen se rozhodl svou investici realizovat na Trianglu,\" uvedl hejtman.

fir jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK