Vodoměr, měřič tepla, či chladu, s prošlým ověřením směrodatným podkladem pro účtování Vaší spotřeby!

05.10.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Každé měřicí zařízení, na jehož základě se účtuje spotřeba vody a energií, musí být metrologicky ověřeno (ocejchováno) buď Českým metrologickým institutem, nebo některým z autorizovaných metrologických středisek. Zákon č. 505/1990 a příslušná vyhláška přitom specifikují také lhůty ověřovacího cyklu měřidel. Pokud měřič není metrologicky ověřen, nebo již uplynula lhůta jeho ověřovacího cyklu, odběratel může zpochybnit naměřené dodávky vody či energií.

Metrologické ověření měřidla je potvrzení od příslušných autorit, že měřicí zařízení splňuje toleranci povolené nepřesnosti. Jen takto ověřená měřidla je možné používat v obchodním styku, a lze tedy na základě jejich náměru například účtovat spotřebu vody či energií. Povinnost metrologického ověřování upravuje zákon č. 505/1990 a vyhláška č. 345/2002. Ta specifikuje také lhůtu ověřovacího cyklu, tedy dobu, po jejímž uplynutí je nutné měřič znovu ověřit v autorizovaném metrologickém středisku neboli autorizované zkušebně.

„Měřiče průtoku studené vody je nutné ověřovat v autorizované zkušebně jednou za šest let. V případě měřidel průtoku teplé vody jsou to roky čtyři. U takzvaných bytových vodoměrů používaných pouze k rozúčtování nákladů pro konečné spotřebitele, například v bytových domech, je tato lhůta pět let,“ popisuje Karel Hajman, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá měřením a rozúčtováním spotřeby vody a tepla. „Majitelé domů a bytová družstva by si měli tyto lhůty hlídat. Pokud totiž příslušná lhůta ověřovacího cyklu uplyne, naměřené hodnoty přestávají být směrodatné pro účtování spotřeby,“ doplnil Hajman. „Avšak ukončení doby platnosti je možné i dříve, například v případě poškození měřiče, poškození ověřovací značky a dalšími způsoby vyjmenovanými výše zmíněným zákonem č. 505/1990 a jeho pozdějšími úpravami“ dodává Hajman.

Periodické ověřování v autorizované zkušebně se týká také měřidel spotřeby tepla či chladu. Ty je nezbytné dle vyhlášky č. 345/2002 znovu ověřovat po uplynutí lhůty čtyř let. V autorizované zkušebně jsou pak ověřeny jednotlivé komponenty sestavy měřiče tepla či chladu a opatřeny ověřovací značkou (cejchem), případně je k němu na vyžádání přidán ověřovací list. Pokud by jedna z částí sestavy neměla platné ověření, pohlíží se na celou sestavu jako na nezpůsobilou. Měřidlo, které nesplňuje v procesu ověřování stanovené požadavky, nemůže být nadále užíváno a je vyřazeno s příslušným protokolem.

Měřidla dodávaná na český trh jsou zpravidla prvotně ověřena, většinou podle národní legislativy a parametrů EHS či dle směrnice MID. O ověření vypovídá ověřovací značka, která může mít podobu informace natištěné na měřidle, samolepicího štítku či závěsné plomby. Štítek má několik grafických podob, v každém případě ale na štítku či plombě musí být patrné poslední dvojčíslí roku, v němž došlo k ověření daného měřidla.

Ověřovací lhůty podle typu měřidla

  • Měřiče spotřeby studené vody - 6 let
  • Měřiče spotřeby teplé vody - 4 roky
  • Vodoměry používané k rozúčtování nákladů konečným spotřebitelům - 5 let
  • Měřiče tepla a chladu - 4 roky

Zdroj: ENBRA

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ