Placení daně z nabytí nemovitosti jen kupujícím projedná vláda

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, které v pondělí projedná vláda. Podle dnes platné úpravy dává zákon prodávajícímu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec poplatníkem bude. Návrh je na internetových stránkách vlády.

Aby daň platil pouze kupující, navrhovala už bývalá vláda Petra Nečase (ODS). Loni v říjnu ovšem Senát schválil zákonné opatření, které umožnilo současný stav.

\"Jednoznačné vymezení nabyvatele jako poplatníka daně přitom nejen odpovídá koncepci většiny evropských zemí, ale odstraní i problémy, které v praxi mohou v důsledku možnosti volby poplatníka vznikat, například při směně nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku České republiky,\" uvádí předkládací zpráva k zákonu.

Poplatníkem daně je v současnosti podle zákona v případech nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou prodávající, pokud se s kupujícím ve smlouvě nedohodne, že plátcem daně bude právě kupec nemovitosti. Kupující je poplatníkem pouze v odůvodněných případech exekucí, vyvlastnění, vydržení nebo nabytí nemovitosti ve veřejné dražbě. Návrh zároveň ruší institut ručitele daně.

MF rovněž navrhuje zjednodušit určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, tedy nikoliv na rozestavěné.

Další změnou je rozšíření předmětu daně z nabytí nemovitých věcí o případy smluvního prodloužení práva stavby. \"S ohledem na skutečnost, že občanský zákoník upravuje možnost prodloužení trvání práva stavby a současně neupravuje minimální lhůtu trvání práva stavby, nelze v praxi vyloučit snahy o nežádoucí daňovou optimalizaci, čemuž by mělo být touto změnou do budoucna zabráněno,\" uvedlo MF.

Novela rovněž mění koncepci zdanění nabytí inženýrských sítí a od daně osvobozuje nabytí nemovitých věcí územními samosprávnými celky ve veřejném zájmu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK