Akcie v USA na závěr týdne posílily, dolar oslabil

03.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. října (ČTK) - Americké akciové trhy zvrátily počáteční ztráty způsobené zprávou o vývoji nezaměstnanosti a posílily o více než jedno procento. K růstu přispěly hlavně energetické firmy a producenti surovin.

Index Dow Jones stoupl o 1,23 procenta na 16.472,37 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 1,43 procenta na 1951,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,74 procenta na 4707,78 bodu. Za celý týden indexy Dow Jones a S&P stouply o jedno procento a Nasdaq o půl procenta.

Americká ekonomika v září vytvořila zhruba 142.000 pracovních míst, což bylo podstatně méně, než se čekalo. Výrazně nižší byl proti původnímu odhadu srpnový přírůstek, navíc klesly průměrné výdělky i počet odpracovaných hodin.

Centrální banka USA (Fed) minulý měsíc odložila zvýšení sazeb s odkazem na oslabování globální ekonomiky a ekonomové poté začali očekávat tento krok v prosinci. Po pátečních údajích se ale očekávání finančních trhů přesunula až na březen příštího roku.

Z deseti hlavních sektorů indexu S&P oslabil jen index finančních společností. Index energetických společností stoupl o 4,01 procenta díky růstu cen ropy. Index producentů surovin posílil o 2,41 procenta. Akcie firmy Chevron stouply o 4,1 procenta a ConocoPhillips o 2,12 procenta.

Příští týden začne sezona zveřejňování výsledkových zpráv. Analytici očekávají pokles zisků firem z indexu S&P 500 v průměru o 4,2 procenta.

Dolar po údajích o nezaměstnanosti, které vyvolaly obavy, zda je ekonomika dost silná na to, aby Fed ještě letos zvýšil úroky, oslabil. Vůči euru dolar klesl o 0,2 procenta na 1,1210 USD. K jenu nakonec dolar skončil téměř beze změny na 119,91 JPY, když během dne se propadl na tříměsíční minimum 119 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar oslabil o 0,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK