Ceny ropy se výrazně zvyšují, pomáhá jim vyjádření Ruska

05.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. října (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily nový týden výrazným růstem, k němuž přispěla zpráva, že Rusko je ochotno sejít se s činiteli z ostatních zemí, kde se těží ropa, aby společně projednali situaci na trhu. Ceny ropy i dalších komodit obchodovaných v dolarech podpořil také slabší kurz americké měny.

Severomořská ropa Brent kolem 17:45 SELČ vykazovala růst o 3,3 procenta na zhruba 49,70 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) získávala 2,6 procenta na 46,70 USD.

Rusko je jedním ze tří největších světových těžařů ropy. Dnes uvedlo, že je připraveno setkat se se zástupci členských zemí ropného kartelu OPEC i s činiteli z nečlenských zemí k jednání o situaci na trhu, kdyby bylo takové setkání uspořádáno. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak řekl, že na konci října se chystá setkání ruských a saúdskoarabských činitelů.

Moskva v minulosti odmítala snížit těžbu ropy, aby podpořila její cenu. Těžba ropy v Rusku podle údajů ministerstva energetiky stoupla v září na nové postsovětské maximum. Rusko tak přispívá k současnému nadbytku ropy na trhu, což v posledních měsících tlačí cenu této strategické suroviny dolů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 49,71 48,13 New York - Nymex WTI listopad 46,70 45,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK