První firma se prý do zóny Barbora nastěhuje v polovině roku 2017

05.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 5. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - První firma se do připravované rozvojové zóny Barbora u Karviné nastěhuje v polovině roku 2017, potřebná infrastruktura má být hotova příští rok. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Asental Group Anthony Caine. Právě tato firma, která patří Zdeňkovi Bakalovi, vlastní potřebné pozemky. Od Moravskoslezského kraje by za ně měla získat 200 milionů korun. Záměr kritizuje ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), přestože byl jedním z těch, kdo pro vznik zóny v červenci hlasovali.

\"Infrastruktura bude v zemi v roce 2016, první nájemník začne stavět svou budovu v polovině roku 2017. Výstavba Barbory je rozdělená na pět částí, které na sebe budou navazovat,\" řekl Caine ČTK na veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově.

Investor na přípravě rozvojové zóny s využitelnou plochou kolem 65 hektarů spolupracuje s Moravskoslezským krajem, kterému po získání územního rozhodnutí prodá pozemky. Kraj pak bude do zóny lákat hlavně velké strategické výrobce, pro budoucí průmyslovou výstavbu půjde využít 430.000 metrů čtverečních. \"Investoři zde vytvoří až 2000 nových pracovních míst,\" tvrdí Caine.

Výstavba průmyslové zóny v areálu bývalého dolu Barbora vyjde na 1,2 miliardy korun. Záměr v červenci schválila vláda s tím, že stát na to dá až 750 milionů korun. Po schválení však začal záměr ostře kritizovat vicepremiér Babiš, kterému vadí především to, že by měl Moravskoslezský kraj většinu pozemků pro zónu koupit za zhruba 200 milionů korun od firmy podnikatele Zdeňka Bakaly. Zatím naposledy kritizoval podmínky pro přípravu zóny minulou neděli. V pořadu TV Prima Partie mimo jiné řekl, že se mu nelíbí způsob, jakým kraj zónu vybral. Hejtmana kraje Miroslava Nováka (ČSSD) označil za nedůvěryhodnou osobu a přirovnal ho k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi. Novák následně řekl, že bude po Babišovi soudně žádat omluvu.

Vláda se měla zónou Barbora zabývat na dnešním jednání, nakonec ale materiál stejně jako před týdnem odložila. Aktuální materiál uvádí, že průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji jsou téměř obsazené a že je třeba hledat nová místa pro investory. Podotýká, že právě na popud Babiše se například zvažovala možnost dalšího rozvoje zóny Karviná - Nové Pole. Podle ministerstva průmyslu a obchodu je ale další zásadní rozvoj této zóny nemožný, protože mimo jiné sousedí s obytnou zástavbou města. Zóna v lokalitě Nad Barborou se naopak jeví nejvýhodnější jak velikostí, tak geografickým umístěním, včetně dopravní dostupnosti.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který vznik průmyslové zóny stejně jako vedení Moravskoslezského kraje podporuje, již dříve uvedl, že Babišovy aktivity vznik zóny ohrožují. Šéf Asentalu považuje tyto spory jen za politické debaty, které firmu od záměru nemohou odradit. \"Cokoliv se na politické scéně stane, nebude mít dopad na naše plány. Naše spolupráce s veřejným sektorem bude pokračovat. Připravovaná zóna bude mít velmi pozitivní dopad na ekonomiku celého regionu, jehož pověst byla bohužel některými politiky před minulými volbami zdemolována. Není to správné, protože tento region má obrovský potenciál,\" věří Caine.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK