Sobotka podpořil stávkující pracovníky firmy IG Watteeuw v Brně

05.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpořil dnes stávkující pracovníky z brněnské firmy IG Watteeuw ČR. Jejich důvody považuje za racionální a pochopitelné, požadavky za umírněné. Sobotka to řekl novinářům po svém setkání s odboráři z brněnského podniku na výrobu převodovek. Zaměstnanci vstoupili do stávky 29. září, odmítli mimořádné víkendové směny. Na postup firmy si chtějí podle šéfa tamních odborů Zlatomíra Vyhňáka v úterý stěžovat inspekci práce.

\"Ty důvody, které vedly zaměstnance ke stávce, pokládám za naprosto racionální. Zaměstnanci se brání tomu, aby byla nařizována práce o víkendu způsobem a v tempu, který je nepřijatelný a podle mého názoru může odporovat zákoníku práce,\" řekl premiér. Podle něj jsou požadavky stávkujících umírněné a firma by na ně měla přistoupit. Dodal ale, že společnost je soukromá a kabinet se nemůže v řešení sporu nijak angažovat.

Podle předáka do stávky vstoupilo 210 lidí, po týdnu jich stávkuje 205. \"Vydržíme asi hodně dlouho. Není možné, abychom to teď vzdali. V naší firmě nejde o to, aby se extrémně navyšovaly mzdy. Jde o to, aby lidé nedělali šest dní v týdnu. Zaměstnavatel na to nechce slyšet,\" řekl Vyhňák. Doufá, že do dialogu vstoupí majitel firmy.

Kolektivní smlouva ve firmě vypršela letos v březnu. Podle odborářů firma teď předložila k podpisu návrh nové smlouvy, která by měla platit do roku 2018. V ní prý byly i mimořádné směny s více než stovkou hodin. Předáci to odmítli podepsat. Podle nich je postup firmy protiprávní. V úterý se obrátí na inspekci práce. Pokud by protest trval déle, finančně stávkujícím pracovníkům přispěje odborový svaz KOVO.

Společnost loni mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb, podle výroční zprávy dosáhly víc než miliardy korun. Zisk zvedla téměř osminásobně, činil 113 milionů. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady a firma neplatila žádnou smluvní pokutu. Zaměstnanci požadovali také zvýšení mezd o 2,5 procenta. Pokud by ale podnik ustoupil od víkendové práce, byli podle Vyhňáka ochotni se přidání vzdát.

Za stávkující se postavila i Českomoravská konfederace odborových svazů. Její předák Josef Středula o situaci v podniku informoval evropskou odborovou centrálu. Uvedl, že společnost v Česku v minulosti získala investiční pobídky. \"Někdo se snaží z lidí získat vše, a dokonce za hranou zákona, to se v ČR v žádném případě dít nesmí. Firma se nenachází v žádné banánové republice,\" řekl po jednání odborářů s premiérem Středula.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK