Schodek zahraničního obchodu USA v srpnu stoupl o 16 pct.

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. října (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 15,6 procenta na 48,3 miliardy dolarů (téměř 1,2 bilionu Kč). Vývozu uškodila slábnoucí světová ekonomika, dovoz z Číny ale stoupl. Obchodní deficit tak zaznamenal největší nárůst za pět měsíců, ukázaly podle agentury Reuters dnešní údaje amerického ministerstva obchodu.

Vývoz ze Spojených států klesl v srpnu o dvě procenta na nejnižší úroveň od října 2012. Jen Evropská unie si od USA koupila zboží v objemu o půl miliardy dolarů nižším než v červenci. Celkový dovoz do USA v srpnu stoupl o 1,2 procenta.

Za poklesem zčásti stojí očekávané zvýšení úrokových sazeb v USA, které zvýšilo kurz amerického dolaru vůči euru a jiným zahraničním měnám. Silnější dolar způsobuje, že americké zboží je v zahraničí méně konkurenceschopné.

Roli ale hrála i slabší poptávka na zahraničních trzích. K vyššímu schodku přispěl i tříprocentní zvýšení dovozu z Číny, jejíž měna v posledních měsících prudce ztratila na hodnotě kvůli obavám ze zpomalení čínské ekonomiky.

Velikost deficitu přitom překračuje průměrné hodnoty za poslední roky. Naznačuje to podle Reuters, že rychlejší růst ekonomiky USA budou muset zajistit američtí spotřebitelé, neboť zbytek světa bude v tomto ohledu pravděpodobně zátěží. Dnešní data zároveň naznačila, že ekonomika USA rostla ve třetím čtvrtletí pomaleji, než analytici očekávali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK