Svitavy prodaly pozemky v zóně firmě INA Lanškroun

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Svitavy 6. října (ČTK) - Vedení Svitav dnes podepsalo kupní smlouvu se společností INA Lanškroun, která chce ve městě za zhruba za 2,5 miliardy korun postavit nový výrobní závod. Firma odkoupí 7,5 hektaru pozemků v průmyslové zóně Paprsek za 21,4 milionu korun. Továrna by se postupně měla stát největším zaměstnavatelem ve městě, informovala ČTK mluvčí radnice Zuzana Pustinová. Do roku 2020 by mohla zaměstnat až 1000 lidí.

\"Od 4. listopadu, kdy bude slavnostně položen základní kámen, by podle harmonogramu měly postupně začít stavební práce. Do konce srpna následujícího roku by se výroba přestěhovala do Svitav, zahájení kompletní výroby je zamýšleno od září 2016,\" uvedla Pustinová.

Společnost INA Lanškroun, která patří německé skupině Schaeffler Group, chce ve Svitavách vyrábět plastová ložiska a díly pro automobily. Nosným produktem by měl být ventil pro chladicí systém, který snižuje emise a spotřebu paliva o jedno až tři procenta.

Firma plánuje vybudovat třípodlažní výrobní halu pro vstřikovnu plastů a administrativní budovy. Zpočátku zaměstná asi 100 až 200 lidí, do roku 2020 by mohla nabídnout téměř 1000 pracovních míst. Na závod budou navazovat další dodavatelé výrobků a služeb.

Koupi pozemků od města v průmyslové zóně Paprsek dlouho brzdily vysoké poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu. Od 1. dubna nabyla účinnosti novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která především snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách. Pro firmu to znamená snížení odvodů asi na desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK