Developer P3 začne stavět tisíce m2 hal, v ČR chce mít milion m2

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 6. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - Developerská společnost P3, která je druhým největším developerem průmyslových prostor na českém trhu, začne během podzimu na třech místech České republiky stavět 45.000 metrů čtverečních nových hal. ČTK to na veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově řekl ředitel P3 pro Českou republiku Tomáš Míček. Příští rok chce mít v Česku jeden milion metrů čtverečních postavených a dokončených budov. Loni firma v Česku postavila dvě nové budovy s rozlohou 35.840 metrů čtverečních.

\"Na Hradecku stavíme novou distribuční halu pro společnost Damco s rozlohou 5000 metrů čtverečních. Na podzim začneme stavět v Horních Počernicích, kde vybudujeme až 20.000 metrů čtverečních ploch. Poslední lokalitou, kde začneme letos během podzimu stavět, je náš areál u dálnice D11. I tam máme v plánu postavit budovy s rozlohou 20.000 metrů čtverečních,\" vyjmenoval hlavní plány Míček.

Polovinu ploch začne developer stavět spekulativně bez předem zajištěného nájemce, na zbytek už zájemce má. Například v logistickém parku v blízkosti exitu 8 dálnice D11 má najít nové prostory velký český e-shop, jehož jméno Míček zatím neuvedl s odkazem na to, že zbývá ještě doladit poslední detaily. Nicméně česká společnost si má pronajmout 10.000 metrů čtverečních. Kromě toho před časem firma zahájila výstavbu dalších 20.000 metrů čtverečních v logistickém parku u dálnice D8.

Ve výstavbě pronajímatelných ploch firma plánuje pokračovat, aktuální nájemci totiž začínají uvažovat o expanzi a rozšiřování prostor. P3 v Česku aktuálně vlastní 900.000 metrů čtverečních v postavených budovách a má pozemky připravené ke stavbě dalších 200.000 metrů čtverečních. \"Pomalu se blížíme k hranici jednoho milionu metrů čtverečních průmyslových ploch v Česku, příští rok bychom ji měli pokořit,\" podotkl Míček.

Velké expanzní plány podle něj mají hlavně firmy z oblasti logistiky a e-commerce, tedy internetové obchody. Naopak automobilový průmysl je kvůli skandálu s emisemi u vozů koncernu Volkswagen podle Míčka v útlumu. \"Dieselgate oblast \'automotive\' trochu přibrzdil. Mezi firmami panuje nervozita, nikdo neví, jaký dopad aktuální aféra může mít,\" tvrdí ředitel společnosti P3, která pronajímá prostory hned několika větším firmám z oblasti automobilového průmyslu. Jako Dieselgate se označuje právě nynější aféra ve Volkswagenu.

Developer P3 je nyní rok po velké expanzi, kdy převzal od dvou fondů spravovaných společnostmi Tristan Capital Partners a VGP 11 logistických parků v Česku za 523 milionů eur (zhruba 14,2 miliardy Kč). Další výraznou expanzi proto nyní neplánuje. \"Pouze v lokalitách, kde už působíme, uvažujeme o koupi dalších pozemků a sledujeme všechny příležitosti. Zájem máme například o areál u D11,\" doplnil Míček.

Společnost P3 (dříve PointPark Properties) má sídlo v Praze a působí v devíti evropských zemích, kde aktuálně vlastní 144 logistických nemovitostí s celkovou rozlohou přes tři miliony metrů čtverečních. Další jeden milion metrů čtverečních ploch je připraven pro novou výstavbu. Vlastníky jsou od roku 2013 TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge. Po jejich příchodu developer zahájil výraznou expanzi, kdy se rozloha jeho budov rozrostla o 1,3 milionu metrů čtverečních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK