Do rozvojové zóny v Mošnově míří pět firem, vytvoří stovky míst

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 6. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - Do průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku míří pět investorů, kteří chtějí vytvořit stovky nových pracovních míst. ČTK to na veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově řekl ostravský primátor Tomáš Macura. Konkrétní jména společností ale nezveřejnil.

\"Aktuálně jednáme s pěti potenciálními investory. V dohodu by tato jednání mohla vyústit už v řádu měsíců,\" řekl Macura a dodal, že jde o firmy ze zpracovatelského průmyslu.

\"Jde o zájemce středního rozsahu, čtyři z nich potřebují do deseti hektarů, jeden 15. Jejich příchodem by vzniklo několik stovek nových pracovních míst, šlo by hlavně o kvalifikovanější pozice,\" doplnil Macura a potvrdil informace moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka. Ten minulý týden ČTK řekl, že jedním ze zájemců je evropský výrobce leteckých součástek.

Strategická průmyslová zóna Ostrava - Mošnov s rozlohou 200 hektarů patří k největším v Česku. Leží v blízkosti letiště, na které vede železniční trať, nedaleko je i dálnice. V současnosti je zaplněna zhruba jedna třetina, část zbytku je zamluvena. Volných je zhruba 60 hektarů. Město Ostrava ale vlastní v sousedství dalších 60 hektarů, které může také nabídnout. V zóně by mimo jiné měla vyrůst továrna Hyundai Mobis, která by měla do regionu přinést v horizontu několika let 600 až 900 nových pracovních míst.

Kromě příchodu nových investorů uvažují o expanzi podle Macury takřka všechny firmy, které v ostravských rozvojových zónách už působí. Protože druhá zóna Mošnova už je zaplněná a město tam nemá žádné volné pozemky, začíná s přípravou nové rozvojové lokality v Hrušově na místě současného brownfieldu, jak se říká opuštěnému území s nevyužívanými a zpravidla i zchátralými budovami.

\"Nyní scelujeme a kompletujeme pozemky, abychom mohli získat dotace. Do tří až čtyř let to chceme dát dohromady a nabídnout až 35 hektarů nových ploch. Tato zóna by byla vhodná hlavně pro lehký průmysl,\" naznačil další rozvojové plány Macura. Kromě toho prý město pravidelně jedná i se soukromými vlastníky jiných brownfieldů na území města a koordinuje s nimi další postup.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK