Ceny ropy pokračují v růstu, trhy čekají pokles těžby v USA

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. října (ČTK) - Světové ceny ropy pokračují druhý den ve výrazném růstu a přidávají až zhruba čtyři procenta. Spojené státy, které jsou největším světovým spotřebitelem této strategické suroviny, totiž snížily odhady těžby v zemi. Rusko, Saúdská Arábie a další velcí těžaři ropy zároveň naznačili, že by mohli spolupracovat, aby trh s ropou podpořili k růstu.

Severomořská ropa Brent dnes navázala na růst v předchozích dvou obchodních dnech a kolem 17:00 SELČ vykazovala nárůst o dvě procenta na zhruba 51,3 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) získávala 3,6 procenta na téměř 48 USD za barel.

Cenám ropy pomáhal k růstu i slabší dolar a spekulace, že počet ropných vrtů v USA by po nečekaném prudkém propadu z minulého týdne mohl opět klesnout.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) v dnes zveřejněné měsíční zprávě odhadl, že těžby ropy v USA do poloviny příštího roku klesne. Zvýšil také svůj odhad růstu světové poptávky po ropě pro příští rok. V roce 2016 podle něj světová poptávka po ropě poroste nejvíce za posledních šest let.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak pak prohlásil, že Rusko a Saúdská Arábie na setkání minulý týden diskutovaly o ropném trhu a budou se spolu v této věci dále radit.

\"Trh se možná hýbe kvůli spekulacím, že členské a nečlenské státy OPEC naleznou dohodu, jak spolupracovat,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. OPEC je zkratka Organizace zemí vyvážejících ropu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 51,25 49,25 New York - Nymex WTI listopad 47,90 46,26

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK