Dolar oslabuje, trh očekává pozdější zvýšení sazeb v USA

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 6. října (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslabuje, k poklesu přispívají obavy z vývoje ekonomiky a také očekávání, že americká centrální banka (Fed) odloží první zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech až na později. Americké ministerstvo obchodu rovněž uvedlo, že se schodek zahraničního obchodu USA v srpnu prohloubil a dosáhl nejvyšší úrovně od března.

Euro k americkému dolaru vykazovalo kolem 19:00 SELČ nárůst o 0,7 procenta na 1,1262 USD. K japonskému jenu dolar ztrácel asi 0,2 procenta na 120,26 JPY, euro k japonské měně pak přidávalo 0,5 procenta na 135,43 JPY.

Dnešní údaje o zahraničním obchodu USA za srpen posílily očekávání, že Fed odloží zvýšení úrokových sazeb na příští rok. Tato očekávání podpořila již páteční špatná zpráva o zaměstnanosti. Dolar by z případného zvýšení sazeb mohl těžit, neboť vyšší úroky by zřejmě podpořily příliv investic do Spojených států.

\"Lidé jsou stále velmi skeptičtí ohledně toho, že Fed zvýší sazby už letos,\" řekl agentuře Reuters analytik společnosti Macquarie Thierry Albert Wizman.

Japonské měně pak ve výraznějším růstu vůči dolaru bránila nejistota, zda japonská centrální banka na dvoudenním zasedání svého měnového výboru nechá beze změny svou extrémně uvolněnou měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK