Akcie v USA v očekávání firemních výsledků převážně klesaly

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Akcie v USA dnes převážně klesaly. Investoři se zaměřili hlavně na nadcházející sezonu zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření amerických firem, které mají být slabé. Index Dow Jones uzavřel s mírným ziskem díky firmě DuPont.

V závěru obchodování index Dow Jones vzrostl o 0,08 procenta na 16.790,19 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 0,36 procenta na 1979,92 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,69 procenta na 4748,36 bodu.

Ztrácely hlavně biotechnologické firmy. Dílčí index S&P zdravotnických společností klesl 2,33 procenta. Oslabilo celkem sedm z deseti hlavních sektorů indexu S&P 500. Nejvíce posílil index energetických firem, a to o 2,23 procenta. Akcie chemické firmy DuPont vzrostly o 7,67 procenta po oznámení odchodu generální ředitelky Ellen Kullmanové. Čtvrtletní výsledky hospodaření pak pomohly vzhůru akciím výrobce nápojů PepsiCo.

Mezinárodní měnový fond již podruhé v letošním roce zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok. Odůvodnil to nízkými cenami komodit a zpomalením růstu v Číně. Růst světové ekonomiky má podle nového výhledu letos zpomalit na 3,1 procenta z loňských 3,4 procenta.

V USA začíná tento týden sezona zveřejňování čtvrtletních hospodářských výsledků firem. Analytici očekávají, že zisk firem z indexu S&P 500 se sníží o 4,2 procenta, což bude nejhorší pokles za šest let.

Americký dolar po nejnovější statistice z USA oslabil. Poslední údaje o vývoji americké ekonomiky posilují spekulace, že americká centrální banka (Fed) do konce letošního roku úroky nezvýší. Japonský jen pak klesl k euru a jeho zisk vůči dolaru byl pouze nízký kvůli zahájení zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Investoři si nejsou jistí, zda banka ponechá svoji měnovou politiku beze změny nebo rozšíří svůj stimulační program.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,8 procenta na 1,1275 USD a k jenu posílilo o 0,6 procenta na 135,54 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 120,21 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar klesl o 0,64 procenta na 95,488 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK