ČNB zveřejní srpnový objem intervencí proti posilující koruně

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Česká národní banka dnes bude v rámci aktuálních údajů o devizových rezervách a saldu devizových obchodů informovat o objemu devizových intervencí, které uskutečnila v srpnu. Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a následně její kurz držet poblíž hranice 27 Kč/EUR.

Centrální banka intervenovala na devizovém trhu proti posilující koruně již letos v červenci. Tehdy koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Centrální banka zasáhla v červenci poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, tehdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler odhaduje, že centrální banka v srpnu provedla intervence za zhruba 90 miliard korun. Zároveň upozornil, že k největší útok spekulantů na korunu se uskutečnil první týden v září, kdy mohly intervence dosáhnout až 60 miliard korun.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč uvedl, že data o vývoji pohledávek ČNB vůči zahraničí indikují, že centrální banka na devizovém zřejmě výrazněji intervenovala jen během prvních deseti zářijových dní. \"Tehdy mohl objem devizových intervencí překonat jednu miliardu eur,\" uvedl. Poté podle něj zřejmě devizové intervence nebyly potřebné, což by znamenalo, že na devizovém trhu ustaly spekulativní tlaky na posilování koruny.

Bankovní rada 24. září zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň ze záznamu z jednání vyplývá, že ukončení režimu devizových intervencí na počátku července 2016 je nepravděpodobné a že nastane spíše později.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK