Růst průmyslu v Česku v srpnu zrychlil na 6,3 procenta

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v srpnu zrychlila meziroční růst na 6,3 procenta, když v červenci vzrostla o 4,6 procenta. Růst průmyslu nadále táhla výroba aut. V srpnu se také proti červenci zrychlil nárůst nových zakázek. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová výroba po vyloučení sezónních vlivů nižší o 4,3 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,9 procenta, v červenci se zvýšila o 2,2 procenta. Růst tržeb v srpnu zpomalil z červencových 2,8 procenta na 0,9 procenta.

Vedle výroby aut k růstu průmyslu přispěly produkce pryže a plastů a kovových konstrukcí. Výroba naopak klesla v chemickém průmyslu, v tisku a rozmnožování nahraných nosičů, výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů.

Zrychlení růstu hodnoty nových zakázek bylo dáno především vyšším počtem nových zakázek ze zahraničí, vzrostly o 12,5 procenta. Tuzemské nové zakázky naopak klesly o 0,7 procenta.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 6,6 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 5,3 procenta.

Podniky s 50 a více zaměstnanci v srpnu proti loňsku zvýšily počet pracovníků o 3,2 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 2,5 procenta na 26.759 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK