Zaměstnanci IG Watteeuw ukončí stávku, dohodli se na víkendech zprávu jsme celou přepracovali

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. října (ČTK) - Zaměstnanci brněnského strojírenského podniku IG Watteeuw dnes končí po devíti dnech se stávkou. Dohodli se se zaměstnavatelem, který jim navýší mzdy o dvě procenta. Omezí také množství přesčasů o víkendech. ČTK to řekl odborový předák Zlatomír Vyhňák.

Stávka končí dnes, zaměstnanci nastoupí už na odpolední směnu. Podle Vyhňáka je výsledek rozumným kompromisem. Mzdy se zvýší s platností od července o dvě procenta, původně zaměstnanci chtěli 2,5 procenta.

Hlavním problémem byly ale přesčasy, které firma lidem o víkendech pravidelně nařizovala. Zaměstnanci se s firmou domluvili, že jim může nařídit pracovat dva víkendové dny v měsíci. Lidé za to dostanou od firmy 50 procent příplatek, což je dvojnásobek původní sazby. Peníze původně dostávali až za rok, nyní bude vyrovnávací období tři měsíce.

Podle Vyhňáka je výsledkem jednání rozumný kompromis. \"Konečně přišel člověk (z vedení firmy), který byl ochoten vyslechnout naše připomínky. Není možné, aby jedna strana převálcovala druhou,\" uvedl Vyhňák.

Devítidenní stávka byla podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zatím nejdelší stávku v soukromém podniku na území ČR od roku 1989. Stávkovala zhruba dvoustovka z více než 300 zaměstnanců, šlo ale o naprostou většinu dělníků.

Společnost IG Watteeuw loni podle výroční zprávy mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb na více než jednu miliardu korun. Zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK