Poslanci se opět přou o elektronickou evidenci tržeb

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Sněmovna se dnes odpoledne opět pustila do druhého čtení vládního návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb. Jednání se nese opět ve znamení kritiky ze strany pravice a jejích sporů s vládní koalicí. Místopředseda TOP 09, odpůrce návrhu Miroslav Kalousek nazval nový systém \"balkánskou kravinou\". Ministr financí Andrej Babiš (ANO) i další vládní poslanci evidenci hájí. Druhé čtení předlohy Sněmovna přerušila 18. září do dnešního dne.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že nepoctiví podnikatelé si najdou cestu, jak se vyhnout povinnosti, která dopadne jen na ty poctivé. \"Nechceme podporovat šedou nebo černou ekonomiku, bojujeme za poctivé podnikatele,\" řekl.

Babiš naopak tvrdil, že systém nebude možné obejít a za porušení pravidel budou hrozit sankce, v krajním případě až uzavření provozovny. \"Žádné obcházení systému není možné,\" ujišťoval. Místopředseda vládního hnutí ANO Jan Volný označil za krátkozraký argument, že některé provozovny budou muset skončit. Poctivých podnikatelů je podle něj velká většina. \"Proč by tato velká většina měla trpět kvůli těm, kteří poctiví nejsou,\" uvedl. \"Pravice se snaží za každou cenu dát punc legálnosti tomu, o čem všichni víme, že je zlodějina,\" reagovala na kritiku pravice Jana Lorencová (ANO).

Kalousek kritizoval návrh mimo jiné s tím, že Německo jako nejkonkurenceschopnější ekonomika odmítlo evidovat tržby, protože to prý nevede k narovnání podnikatelského prostředí. Narovnání prostředí je naopak jedním z argumentů české vlády.

K vládním předlohám už poslanci začali předkládat své pozměňovací návrhy. Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) navrhl, aby se evidence vztahovala i na loterijní firmy. Argumentuje mimo jiné tím, že tímto segmentem trhu protéká mnoho peněz. Jeho stranický kolega Jaroslav Klaška chce kromě jiného, aby řemeslníci museli evidovat tržby až rok a půl po účinnosti zákona. Vladislav Vilímec (ODS) žádá vypustit z vládního návrhu tu část, která umožní uzavřít provozovnu nebo pozastavit činnost v případě, kdy podnikatel neplní povinnosti podle navrhovaného zákona.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK