Akcie v USA přišly o většinu zisků, srazily je technologie a ropa

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily dnešní obchodování růstem, o většinu zisků ale během první poloviny dne přišly. Trh táhly dolů akcie technologických firem v čele s Applem. Vliv měl i pomalejší růst cen ropy, stejně jako rostoucí obavy, jak budou vypadat výsledky hospodaření předních amerických firem za uplynulé čtvrtletí.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,1 procenta na zhruba 16.808 bodů. Širší index S&P 500 byl téměř beze změn na 1981 bodech, podobně jako index technologického trhu Nasdaq Composite, který setrvával blízko 4749 bodů.

Všechny tři indexy stahovaly dolů hlavně akcie Applu, které vykazovaly pokles o více než jedno procento. Akcie společnosti Yum Brands klesly skoro o 20 procent v reakci na zhoršení výhledu. Firma vlastní restaurace rychlého občerstvení KFC, Taco Bell a Pizza Hut. Za horším výhledem je silný dolar a příliš pomalý růst v Číně.

Americká vládní zpráva pak dnes ukázala, že zásoby ropy v USA stouply minulý týden více, než se čekalo. Růst světových cen ropy po této zprávě zpomalil, což stáhlo dolů akcie těžebních firem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK