Prodej aut v Rusku v září klesl o téměř 29 procent

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. října (ČTK) - Prodej nových osobních a lehkých užitkových vozů v Rusku v září klesl meziročně o 28,6 procenta na 140.867 vozů. Oznámilo to dnes podnikatelské sdružení AEB. Už v srpnu se přitom odbyt meziročně snížil o 19,4 procenta. Ruský automobilový trh je obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Svaz AEB na základě průzkumu mezi svými členy nyní odhaduje, že v celém letošním roce se prodej osobních a lehkých užitkových vozů v Rusku sníží o zhruba 37 procent na 1,57 milionu.

Prodej aut značky Lada v září klesl o 41 procent na 21.658 aut. Automobilka AvtoVAZ, která toto nejprodávanější ruské vozidlo vyrábí, zaznamenala meziroční pokles prodeje o 40,7 procenta.

Skupině Volkswagen klesl v září odbyt o 26,6 procenta. Mladoboleslavská automobilka Škoda, která je také součástí tohoto koncernu, prodala v Rusku v září 4595 aut, o 37 procent méně než loni v září. Její podíl na trhu klesl ve srovnání s loňským zářím o 0,4 procentního bodu na 3,3 procenta, ukázala dnešní data.

Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov na konci září prohlásil, že ruská vláda v rámci další podpory strádajícímu automobilovému průmyslu poskytne tomuto odvětví do konce letošního roku zhruba čtyři miliardy rublů (1,5 miliardy Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK