ECB: Nejistota na mladých trzích je rizikem pro eurozónu

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 8. října (ČTK) - Nejistota na mladých trzích jako je Čína je rizikem pro eurozónu a zřejmě zpomalí její hospodářský růst. Členům měnového výboru Evropské centrální banky (ECB) to v září řekl hlavní ekonom této instituce Peter Praet. Zatím je ale podle něj příliš brzy na to, aby bylo možné hloubku tohoto dopadu posoudit, stojí v zápisu ze zářijového zasedání, který dnes ECB zveřejnila.

Problémy na rozvíjejících se trzích vrhají stín na vyhlídky světové ekonomiky a v dohledné době tomu pravděpodobně nebude jinak, uvedl Praet. Poslední zasedání ECB, které se věnovalo měnové politice, se konalo 2. a 3. září.

\"Ačkoli je stále předčasné vyvozovat, zda by tento vývoj mohl mít trvalý dopad na výkon eurozóny a ... na inflaci, nebezpečí sestupného vývoje se zvýšilo,\" stojí dále ve zprávě.

ECB v září nechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Beze změn na úrovni zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně ponechala i limit nákupů dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Banka ale srazila odhad hospodářského růstu měnové unie na letošní rok na 1,4 procenta z předchozí prognózy 1,5 procenta. Příští rok má ekonomika eurozóny růst o 1,7 procenta, namísto dosud předpovídaných 1,9 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK