Auta začnou jezdit po novém úseku silnice mezi Ostravou a Opavou

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrabyně (Opavsko) 13. října (ČTK) - Motoristé dnes začnou jezdit po novém úseku silnice I/11, která je hlavním tahem mezi Ostravou a Opavou. Nová část začíná na hranicích Ostravy, obkrouží obce Velká Polom a Hrabyně a v Mokrých Lazcích se napojí na původní silnici. Stavba téměř desetikilometrového úseku přišla bez DPH na více než 3,6 miliardy korun. Silnici dnes slavnostně otevřeli zástupci státu, Moravskoslezského kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), řidičům se otevře asi v 15:00.

Výstavba silnice byla v minulosti několikrát pozastavena a její otevření se odkládalo. Že je konečně sjízdná, uvítají jak řidiči, kterým se cesta mezi Ostravou a Opavou zkrátí o pět minut, tak obyvatelé obcí, přes něž dosud denně jezdilo přes 15.000 aut. Cestování mezi Ostravou a Opavou bude rovněž bezpečnější, neboť starý úsek cesty dosud patřil mezi nejnebezpečnější silnice v kraji a často se tam stávaly vážné nehody. Na čtyřproudé silnici jsou výhradně mimoúrovňové křižovatky.

Stavbu silnice komplikovaly politické i majetkové spory. Naposledy ji bezmála na dva roky pozastavil tehdejší ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta. Spory týkající se výkupů pozemků řešily ŘSD i kraj, který na výkupy přispěl dvěma miliony korun.

Otevření nové silnice ovlivní i autobusovou dopravu, změní se trasy i jízdní řády linek. Na silnici I/11 zbývá v kraji dostavět ještě tři klíčové úseky: obchvaty měst Opavy a Krnova a takzvanou Prodlouženou Rudnou ulici v Ostravě. Ta má vyvést dopravu mimo rušné křižovatky v Porubě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK