MF poslalo k diskusi novelu upravující otevření účtu v celé EU

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Ministerstvo financí poslalo k připomínkám novelu zákona o platebním styku. Zákon, který je reakcí na požadavky EU, umožní všem spotřebitelům z EU otevření základního platebního účtu v kterémkoli členském státě unie a zavádí jednotný postup při změně účtu a umožní porovnat cenu služeb. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Zákon rovněž zavádí do českého právního řádu jarní nařízení EU o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce.

\"Hlavními přínosy navrhované úpravy jsou především posílení postavení a ochrany spotřebitele na finančním trhu a zajištění jeho větší informovanosti,\" uvádí předkládací zpráva.

Novela počítá s tím, že v Česku budou základní platební účet spotřebitelům nabízet banky a zahraniční banky, které mají pobočku na území ČR. Proto také navrhuje MF ze zákona vyjmout v tomto případě Českou národní banku. Ta je sice oprávněna poskytovat platební služby, ale nevede platební účty veřejnosti.

Z povinnosti nabízet základní účet by měly podle návrhu vyňata také spořitelní a úvěrní družstva, protože ta jsou oprávněna přijímat vklady pouze od svých členů.

Návrh by měl rovněž stanovit na základě tržních cen i přiměřenou cenu za čerpání všech služeb, které budou finanční instituce v rámci základního účtu poskytovat.

Základním platebním účtem je takový, u kterého může spotřebitel alespoň vybrat hotovost, převádět peněžní prostředky a na které lze připisovat peníze. \"Vycházíme ze skutečnosti, že ustanovení mají sloužit k ochraně spotřebitele jako slabší smluvní strany. Z tohoto důvodu se navrhuje neaplikovat část zákona na podnikatelské účty, neboť podnikatele nelze považovat za slabší smluvní stranu,\" uvedlo MF.

V případě poplatků za transakce kartami na jaře EU schválila, že u transakcí prováděných debetními kartami bude strop nově činit 0,2 procenta z placené částky, u transakcí kreditními kartami 0,3 procenta. Strop se bude týkat přeshraničních i domácích plateb kartou. Omezení poplatků má přinést roční úsporu 730 milionů eur (20 miliard Kč) u spotřebitelů a šest miliard eur (163,6 miliardy Kč) na straně obchodníků.

\"Nařízení je ze své podstaty přímo použitelné. Česká republika nicméně musí do dvanácti měsíců ode dne vstupu nařízení v platnost zavést sankce za porušení nařízení a určit příslušné orgány, které budou oprávněny vykonávat dohled nad dodržováním povinností stanovených tímto nařízením,\" uvedlo MF v předkládací zprávě.

Směrnice o platebním účtu by měly být do českého právního řádu zavedena podle EU do 18. září 2016 a o mezibankovních poplatcích do června 2016.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK