Co týden dal? Trh s hypotékami bude letos rekordní

16.10.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tuzemské hypoteční banky by měly v letošním roce poskytnout občanům hypotéky za rekordních zhruba 180 miliard korun. Na konferenci k 20 letům hypoték na českém trhu to uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Trh by tak měl letos stoupnout o zhruba čtvrtinu, loni banky poskytly občanům hypotéky za 143,4 miliardy korun. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Rozpočtový schodek Spojených států klesl v posledním fiskálním roce do konce září na 439 miliard dolarů (10,5 nilionu Kč) ze 483 miliard dolarů v roce 2014. Je to nejnižší deficit za osm let a zároveň nejmenší schodek od nástupu prezidenta Baracka Obamy, v jehož prvním funkčním období schodky vystoupily na rekordní hodnoty nad hranici bilion dolarů. Plyne to z údajů ministerstva financí USA.
Více informací

Německý automobilový koncern Volkswagen oznámil, že svolá do servisů v Evropské unii zhruba 8,5 milionu vozidel, kterých se týká emisní skandál firmy. Akce má začít v lednu 2016, uvedla automobilka v sdělení. V Česku by se podle nedávno uváděných údajů mohlo svolání týkat kolem 148.000 aut.
Více informací

Zisk americké investiční banky Goldman Sachs klesl ve třetím čtvrtletí o 38 procent a snížil se už druhý kvartál po sobě. Ve zhoršení se projevily letní otřesy na trzích, vyvolané obavami o globální ekonomiku, působila ale i nejistota ohledně zvyšování úrokových sazeb v USA, uvedla banka.
Více informací

Minimální mzda na Slovensku od příštího roku vzroste na 405 eur (10.980 Kč), a bude tak vyšší než v České republice, kde ale zaměstnanci v průměru vydělávají více než pracovníci v zemi pod Tatrami. Podle slovenského premiéra Roberta Fica, který podepsal nařízení o úpravě minimální mzdy, má zmiňovaná úprava motivovat Slováky k práci.
Více informací

Většina věřitelů Ukrajiny schválila návrh restrukturalizace ukrajinského dluhu, který je důležitou součástí záchranného programu země. Výjimkou je Rusko, které se hlasování nezúčastnilo. Oznámil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a současně oznámil, že pokud Rusko návrh nepřijme do 29. října, Ukrajina je odhodlána jít k soudu.
Více informací

Čína za prvních devět měsíců letošního roku schválila 218 infrastrukturních projektů v celkové hodnotě 1,81 bilionu jüanů (6,7 bilionu Kč). Uvedla to čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Vláda se infrastrukturními projekty snaží podpořit zpomalující ekonomický růst.
Více informací

Americká ekonomika na přelomu léta a podzimu dál mírně expandovala a situace na trzích práce se zlepšovala. Zpracovatelský průmysl ale pociťoval negativní dopady silného kurzu dolaru. V pravidelné situační zprávě nazvané Béžová kniha to uvedla americká centrální banka (Fed). Zpráva zběžně nastiňuje poslední vývoj největší světové ekonomiky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Tuzemské hypoteční banky by měly v letošním roce poskytnout občanům hypotéky za rekordních zhruba 180 miliard korun. Na konferenci k 20 letům hypoték na českém trhu to uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Trh by tak měl letos stoupnout o zhruba čtvrtinu, loni banky poskytly občanům hypotéky za 143,4 miliardy korun.
Více informací

Přihlášení auta bude od poloviny příštího roku možné na kterémkoliv úřadě a nikoliv jen v místě bydliště vlastníka. Počítá s tím novela zákona o pravidlech provozu na pozemních komunikacích z pera ministerstva dopravy. Materiál, který má za sebou meziresortní připomínkové řízení, musí ještě projít vládou a Poslaneckou sněmovnou.
Více informací

Dostavba alespoň jednoho úseku dálnice D11 z Hradce Králové směrem k Jaroměři by mohla začít v ideálním případě v roce 2016. Novinářům to při návštěvě Hradce Králové řekl ministr dopravy Dan Ťok. Podle něj záleží především na získání všech pozemků a poté stavebních povolení.
Více informací

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce zvednout poplatek za lázeňský a rekreační pobyt na zhruba dvojnásobek. Místo současných maximálně 15 korun na jedno euro (zhruba 27 korun). Na tiskové konferenci k ročnímu působení v čele MMR to oznámila ministryně Karla Šlechtová (za ANO).
Více informací

Průměrná cena za kilometr, kterou platí zákazníci taxi v Praze, se pohybuje kolem 20 korun. Průměrná vzdálenost, kterou taxi se zákazníkem ujede, je 8,3 kilometru. Vyplývá to ze statistik služeb Taxify a Liftago. Maximální cena stanovená magistrátem je zatím 28 Kč za kilometr, magistrát navrhuje její zvýšení na 32 korun, taxikáři chtějí 38 až 45 korun. Obe strany se zatím nedohodly na výpočtu její výše.
Více informací

Pojišťovny zřejmě nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při odškodnění klientů cestovních kanceláří. Senát tuto dohodu pojišťoven a cestovek s ministerstvem pro místní rozvoj asi schválí v rámci novely o cestovním ruchu. Doporučil mu to jeho ústavně-právní výbor.
Více informací

Stavební spořitelny poskytly za tři čtvrtletí letošního roku úvěry za 35 miliard Kč, což je meziroční růst o 17 procent. V případě uzavírání nových smluv o stavebním spoření ovšem spořitelny zaznamenaly meziroční čtvrtinový pokles, když uzavřely přes 346.000 smluv. Vyplývá to z údajů od všech pěti tuzemských spořitelen, které má ČTK k dispozici.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU