Finanční poradce není prodejcem

07.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Finanční poradenství nespočívá pouze v prodeji finančních produktů. Správně provedená analýza finanční situace rodiny dokáže ušetřit nemalé prostředky. Co všechno by ale měl splňovat kvalifikovaný poradce?

Téma týdne: Jak se stát…

Finanční poradenství se mezi občany České republiky neřadí jako nejprestižnější profese. Přitom si mnozí z nás neuvědomují výhody využití kvalifikovaného poradce. A v tom je pravděpodobně největší zádrhel.

Na začátku devadesátých let se na českém finančním trhu objevila spousta produktů, jejíž podstatě jsme nerozuměli. Vzhledem k faktu, že Češi jsou národ šetřivý, vysoké výnosy mnohdy pochybných investic nám připadaly neodolatelné. Vkládali jsme své těžce vydělané úspory do rukou rádoby finančních poradců a nezřídka to byl poslední okamžik, kdy jsme je spatřili. Od těchto dob v nás panuje nechuť k radám jakéhokoliv druhu. Základním problémem celé této situace je nepochopení práce finančního poradce.

Lidé jenž nám občas nabízí finanční produkty mnohdy nejsou opravdovými finančními poradci, ale pouze finanční prodejci. Jedná se o zneužití profesního označení. Nejlépe situaci pochopíme na jednoduchém příkladu. Výrobce potravin může vyrábět výborné těstoviny, které nám chutnají, ale omáčky z jejích sortimentu nejsou pro nás dostatečně dobré. Jak v této situaci budeme postupovat? Jednoduše - půjdeme a koupíme si jiný konkurenční výrobek. K vyřešení dilematu nám stačí naše chuťové buňky. Co ale dělat v okamžiku, kdy sami nedokážeme určit, který z výrobků je pro nás lepší? Je dobré se obracet na prodejce jediné společnosti, která má sice jeden výborný produkt, ale k tomu nám prodá ještě produkt jiný, který ne zcela odpovídá naším požadavkům? Jak může běžný občan, který nemá čas na podrobné zkoumání všech možných pojistek a spoření vědět, co přesně si v dané situaci sjednat? Řešení je zdánlivě jednoduché. Měl by se obrátit na opravdového finančního poradce, který na základě jeho požadavků zpracuje podrobný finanční plán a vybere různé produkty (případně různých společností), které ve svém důsledku splní předem určené cíle dané rodiny.

Připadá Vám práce finančního poradce zajímavá? Chcete stát na druhé straně barikády? Co by člověk měl udělat, pokud se chce stát opravdu kvalifikovaným finančním poradcem?

Pro výkon této profese je důležité, aby se daný člověk zajímal o finance. Musíme počítat s tím, že finanční trh je velice dynamický a sledování změn je v této profesi nevyhnutelné. Dále by se mělo jednat o člověka komunikativního. Dennodenní kontakt s klienty by nám měl přinášet potěšení a ne nás zbytečně stresovat. Neobvyklá pracovní doba je dalším charakteristikou tohoto povolání. Připravte se na to, že během dne můžete mít spoustu volného času, ale večery, kdy lidé většinu přicházejí domu z práce, se pro vás často stávají špičkou pracovního dne. To je cena za samostatnost, která je pro mnohé hlavním lákadlem. Finanční poradci jsou většinou páni svého času.

Pokud jste z předešlých řádků měli dojem, že vás někdo popisuje – gratulujeme! Máte ty nejdůležitější předpoklady stát se dobrým finančním poradcem. Pokud totiž nesplňujete tyto vlastnosti, ani motivace v podobě nadprůměrného finančního ohodnocení se vás týkat nebude. Hlavním důvodem je hodnocení na základě vykonané práce a ne času, který strávíte na schůzkách s potenciálními klienty. Finanční poradci většinou vykonávají práci na živnostenský list. Jedná se o živnost volnou, kde stačí splnit všeobecné podmínky (dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, předložení potvrzení o absenci daňových nedoplatků a nedoplatků na platbách pojistného na sociálním zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti) a po ohlášení k provozování na místě příslušném úřadě můžete začít podnikat. Pokud se obáváte nedostatečných odborných znalostí je potřeba podotknout, že společnosti, které zaměstnávají finanční poradce se starají o školení svých poradců, kteří si během své kariéry znalosti doplňují formou různých seminářů.

Celkově je velice důležitá volba správného zaměstnavatele. Pravidelné výplaty provizí a nezbytné školení jsou jenom některé z kritérií, které by potenciální společnost měla splňovat. I česká legislativa se začíná starat o vyčištění finančního trhu od nekvalifikovaných odborníků. O tom, co všechno musí nově splňovat finanční zprostředkovatel jsme vás už informovali – pro připomenutí si můžete přečíst článek „Změny v pojišťovnictví ve prospěch klienta“.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky