Vyplatí se elektřina a plyn od jednoho dodavatele?

22.10.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Když doma vedle elektřiny spotřebováváte také plyn, můžete obě komodity odebírat od jedné společnosti. Je to výhodné? Kteří dodavatelé vám poskytnou speciální slevu?

Většina dodavatelů, kteří aktuálně působí na českém energetickém trhu, vám vedle elektřiny nabídnou také zemní plyn. Pokud máte každou z komodit u jiného obchodníka, určitě vám čas od času někdo zavolá a bude vás lákat, abyste si odběr energií sdružili. Vy se logicky ptáte, co z toho budete mít. Zajímat byste se měli především o cenu megawatthodiny a měsíčního platu, kterou vám dodavatel nabídne.

Tím, jak se boj o zákazníky zostřuje, nabalují se k dodávkám elektřiny a plynu různé bonusy. Někdy jsou zajímavé, jindy se jejich smysluplnost ztrácí. Typickým příkladem jsou různé druhy pojištění, která vám ale v některých případech můžou zdražit poplatek za měsíční plat a ne vždy je využijete.

Příklad: Kolik ušetříte odběrem elektřiny i plynu?

Je to možná trochu zvláštní, ale dodavatelů, kteří by za současný odběr elektřiny a plynu poskytovali zákazníkům slevu z ceny kilowatthodiny a měsíčního platu, na českém trhu příliš není. Jedním z nich je například společnost Europe Easy Energy, která domácnostem odebírajícím obě komodity nabízí tarif Duo. „Tento tarif přináší klientům výhodnější ceny za dodávku elektřiny a plynu oproti tarifu, ve kterém odebírají jen jednu komoditu,“ uvedla Tereza Čápková ze společnosti Europe Easy Energy.

Nejlepší bude, když uvedeme příklad. Domácnost, která elektřinou svítí, zaplatí u Europe Easy Energy v běžném tarifu 1 081 korun za megawatthodinu a měsíční plat ji vyjde na 23 korun. Pokud by odebírala také zemní plyn, zaplatila by v rámci tarifu Duo 1 071 korun za megawatthodinu a 11,5 korun za měsíční plat. Při spotřebě 2 MWh ročně by ušetřila 193 korun.

Tarif Cena MWh Měsíční plat Roční cena celkem (spotřeba 2 MWh)

Easy 24

1 081 Kč

23 Kč

9 528 Kč

Duo

1 071 Kč

11,5 Kč

9 335 Kč

Rozdíl

10 Kč

11,5 Kč

193 Kč

Zdroj dat: Ceník dodavatele. Výpočet ceny: EnergetickaPoradna.cz

V rámci tarifu Duo by domácnost dosáhla také na slevu ceny megawatthodiny a měsíčního platu v případě zemního plynu. Při roční spotřebě 23 MWh by v běžném tarifu zaplatila za megawatthodinu 822 korun a měsíční plat by ji stál 25 korun. V případě odběru obou komodit by za megawatthodinu zemního plynu zaplatila 814 korun a měsíční plat by ji vyšel na 12,5 korun. Ročně by ušetřila 404 korun.

Tarif Cena MWh Měsíční plat Roční cena celkem (spotřeba 2 MWh)

Easy 24

822 Kč

25 Kč

30 521 Kč

Duo

814 Kč

12,5 Kč

30 117 Kč

Rozdíl

8 Kč

12,5 Kč

404 Kč

Zdroj dat: Ceník dodavatele. Výpočet ceny: EnergetickaPoradna.cz

Kdo ještě sleví při odběru obou komodit?

Poskytnutí slevy za současný odběr elektřiny a zemního plynu není mezi dodavateli na českém trhu standardní, ale spíše výjimečné. K dalším společnostem, které poskytují slevu při odběru obou komodit, patří ještě společnost 123ušetři.cz, Elimon nebo Karlovarská plynárenská.

Jak je vidět, slevy podobného typu jsou spíš doménou menších dodavatelů než velkých energetických společností. „Zákazníkům poskytujeme výhody a bonusy bez ohledu na to, zda odebírají obě komodity, nebo jen jednu z nich. Připravili jsme doplňkové služby, kombinaci slev u našich partnerů nebo výhodný nákup zboží,“ vysvětlila Kristýna Červenková ze společnosti E.ON Energie.

Slevu z ceny megawatthodiny při současném odběru elektřiny a zemního plynu nepřipravil ani největší alternativní dodavatel, společnost Centropol. „Být u jednoho dodavatele elektřiny a plynu je především praktické. Máte jednu smlouvu, jednoho partnera ke komunikaci a jedno vyúčtování,“ podotkl Ladislav Šticha ze společnosti Centropol Energy.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ